Latsdrag

Lats!

Musculus Latissimus dorsi – Lats – breda ryggmuskel!
 
Om jag ska lyckas bättre i nästan tävling så är det här den muskeln jag behöver förbättrad mest. 

Ryggen består av flera olika muskler, men den största av dem är Musculus Latissimus dorsi eller lats som den kallas. Det är latsen som ger ryggen dess V-form. Köttiga pecs, stora armar, saftiga delta i all ära men inget av det är fränt om man inte har en bred rygg! Det är latsen som gör att en vältränad ser spännig ut (släpp tvn!)
OM man har stora lats måste man faktiskt hålla ut armarna en bit från kroppen… dock finns det dom som gör det utan att dom har stora lats 😉
 
De så kallade ILSarna. Imaginary Lats Syndrome. Man tror att man har stora lats fast man inte har det…
Latsdrag – Latsövning nummer 1. Man förstår nästan på namnet att de är lats man tränar…

Och tjejer (även killar såklart) kom ihåg att om ni får bra lats så ser midjan visuellt smalare ut 🙂

Träna lats

Latsen har många funktioner men dess största funktioner är adduktion i art humeri – tänk latsdrag och extension i art humeri – tänk roddövningar! Latsen används vid alla rörelser där fästet närmar sig ursprunget. 

Jag tycker att latsdrag med rak stång framför huvudet samt chins är de bästa huvudövningarna för latsen. Då är det främst latsen som gör jobbet. Latsdrag med smalt grepp är en bra övning men då används biceps mer.

 Latsdrag bakom nacken är en lite överkursövning och passar inte alla men om man vet vad man gör och behärskar den är det ok att köra den som lite extraövning…

Vid roddövningar, stående skivstångsrodd, hantelrodd, roddmaskin osv används latsen men då är det andra muskler som gör mycket av jobbet oxå, främst ”rhomberna” och mellersta trapsen, musklerna som sitter imellan skulderbladen. 

 Latsen har sitt ursprung från kota th6 till ner kota L5 och dess fäste på armen på crista tuberceli via nedre delen av skulderbladet, angulus inferior. 

 

 
Latsdrag. Dratslag. Lastdrag. Drag. 
 
 

Lämna ett svar