Kosttillskott

”Är det inte bättre att äta vanlig mat än massa kosttillskott?”  
Den frågan har dykt upp många gånger och gör fortfarande. Även ”är det sånt där anabola?” 
Grunden ifall man vill bygga muskler, bränna fett eller förbättra sin hälsa är alltid bra mat. Men om man vill ha ut maximalt av sin träning (vem vill inte det?) så är det nödvändigt att ta kosttillskott, utöver kosten du redan äter, därav namnet kost-tillskott. 
 
Om det är anabola? Eftersom anabol betyder uppbyggande så är flera kosttillskott anabola, även mat är anabol. Dock så innehåller inte tillskotten några anabola steroider. 
 
Varför behöver vi då kosttillskott? 
Kom ihåg att kosttillskott är väldigt mycket olika saker. Vad man behöver och hur mycket är individuellt men jag ska gå igenom några av de viktigaste kosttillskotten. 
Proteinpulver.
”Det är bättre att äta massa kött” osv. Samma sak här, det gäller ett äta protein från kosten också, såsom kött, ägg och kyckling mm. Men att få i sig tillräcklig mängd protein från kosten är svårt och direkt efter träning så behöver kroppen ett snabbt protein (vassleprotein som finns i proteinpulver) . Det går att ta med sig en köttbit att ta efter gymmet, men det är inte lika bra och absolut inte lika smidigt som en proteindrink?
 
Det finns lite olika teorier hur mycket protein vi behöver få i oss för att bygga maximalt med muskler men de flesta säger minst 2 gram protein per kilo kroppsvikt och helst 2,5-3 gram  ännu mer på diet.  Äter du kött eller kyckling så får du äta 1 kg för att få i dig 200 gram protein. 
Att ta protein eller aminosyror efter träningen och som mellanmål är både smidigt och kommer att gynna träningen, både om du vill bygga muskelmssa och tappa fett. Ett förhöjt proteinintag kan även ha vissa hälsofördelar för många eftersom de generellt har för lågt proteinintag. 
 
Omega 3 då? Det är så vanligt för gemene man att ta tillskott av omega 3 så det är ingen som är rädd för längre tror jag?
Omega 3 är samlingsnamnet för flera essentiella fettsyror och återfinns naturligt i bland annat fet fisk, olika frön och rapsolja. Omega 3 har en mängd positiva egenskaper som gynnar både träning och hälsan. Omega 3-fettsyror ökar fettförbränningen, stärker hjärt och kärl-hälsan, ökar inlärningen, är antiinflammatoriskt, minskar risken för depression osv osv. Om du äter fet fisk ofta får du i dig omega 3 från kosten men det kan ändå vara ett bra sätt att komplitera med omega 3 i kosttillskottform för att få i dig tillräckligt. 
 
Vitaminer och mineraler? 
Nej tyvärr räcker det inte att äta frukt och grönsaker för att få i sig tillräckligt, speciellt inte om du tränar och om du är stressad (stress ökar behovet av vissa vitaminer) . Även här så är en bra kost viktigt men räcker inte hela vägen. Kanske om du skulle äta x antal kilo grönsaker av olika slag. Men idag innehåller frukt och grönsaker inte lika mycket näringsämnen som förr. 
Vissa av vitaminerna är svårare än andra att få i sig i tillräckligt mängder. D-vitamin är ett av dessa här i Sverige. Väldigt många har brist på det under vintertid och det är en av stora anledningar varför många är så trötta den här årstiden. Brist på D-vitamin ökar även risken för många sjukdomar. 
Järn är ett mineral som kvinnor behöver extra av och som är svårt att få i sig via bara kosten. Vi killar har nytta av extra zink och magnesium. Dessa mineral ökar återhämtningen och underlättar sömnen. 
 
Kreatin? Kreatin är ett kroppseget ämne som finns i vår muskulatur bland annat samt i kött och fisk (tror jag?) . För att få i oss tillräckligt med kreatin så skulle vi behöva äta flera kilo kött om dagen vilket de flesta av oss inte klarar av, eller är så sugna på.. 
Behövs kreatin då? Eftersom kreatin är de kosttillskott som ökar styrkan/prestation mest av alla så är de dumt att inte använda sig av de om man vill maximera sin resultat, både på gymmet eller om du håller på med någon idrott. 
Man går upp i vikt av kreatin?
ja vissa typer av kreatin gör att du binder mer vätska, detta gör dig också lite starkare men vill du inte binda nån vätska så finns de kreatin som inte binder nån vätska alls. 
 
 
 
Eftersom det finns så mycket olika kosttillskott så är det svårt och skrämmande för många. 
På onsdag jobbar jag i butiken i Vimmerby mellan 16-19 och svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med vad du behöver. Annars så finns alltid Freddy där som är ännu mer kunnig än mig inom detta och jag finns alltid på Facebook för att svara på dina frågor ☺️
Muskelbygget.se – välkomna! 
 
 
 

Lämna ett svar