Hur tjänar man pengar på börsen?

Jag har precis börjat blogga om börsen/aktier/privatekonomi. Här är mitt första inlägg: https://ekbjorn.se/borsen-investeringar-och-privatekonomi-forsta-inlagget/


Det finns två sätt att tjäna pengar på börsen. Antingen så köper du en aktie och sen säljer den när den ökat i värden. Köper du tex en aktie när den kostar 100 kr och sen säljer den när de är värd 150 kr så tjänar du 50 kr minus ett par kronor i courtage. Courtage är avgiften nätmäklaren tar ut när du köper och säljer aktier. Vissa nätmäklare har högre avgifter. Avanza har låg courtage.

Det här är HMs ökning sista året. Om du hade köpt 10 HM-aktier i mars förra året för 125 kr styck och sen sålt när de var värda 200 kr så hade du tjänat 750 kr. Mina HM har jag köpt vid olika tillfällen men min genomsnittliga inköpskostnad är 158 kr viket innebär att mina ökat med drygt 14% till dagens värde.

Om ett bolag går upp eller ner beror på hur bra bolaget är, hur det sköts, osv men även på hur marknaden i stort går. Stockholmsbörsen gick upp 30% förra året, det innebär att snittet av aktierna ökade med 30%, sen ökade vissa mer, mindre eller till och med minskade i värde.


Det andra sättet att tjäna pengar på är genom utdelningar. Många bolag delar ut del av sin vinst via så kallade direktavkastning. Många delar ut en gång per år, vissa fler. Utdelningarna skiljer sig åt, det kan vara allt från 0% till 7%. Det är såklart lockande att köpa aktier med väldigt hög utdelning, men det kan vara lite vanskligt för de kan sänka utdelningen och det är inte säkert att det är ett bra bolag för att utdelning är hög. Själv tittar jag på utdelning men inte enbart den.

Något som kan vara intressant att kolla på om man är långsiktigt är om ett bolag höjer utdelningen för varje år och/eller inte sänker den iaf.

Om vi tar HM som exempel igen, de har under 44 år aldrig sänkt sin utdelning. Idag ligger HMs direktavkastning på 4,82% vilket är relativt högt ?

De flesta bolag har sina utdelningarna nu i vår (mars-maj) såå extra stor anledning att börja investera nu, och har du Avanza-appen och har ljudet på vid 08,30 på morgonen så hör du när pengarna trillar in?

(HM har utdelning 8/5 samt 9/11 år 2020)

https://click.adrecord.com/?c=32250&p=836

Börja investera idag☝️

Lämna ett svar