Mina första investeringar

Som jag skrev i förra inlägget så köpte jag nån fond till att börja med. Skillnad på en fond och en aktie är att en fond består av flera olika aktier och därmed minskas risken (om en aktie går dåligt kan de andra gå bra förhoppningsvis och totalt sett går det då bra) . En nackdel med fonder är att de har avgift, om avgiften är låg är det ok men vissa har en hög avgift och då försvinner stor del av vinsten.

På hösten 2018 började jag köpa aktier. Jag hade du en större summa som jag gick in med under några månader. Det är alltid bra att sprida sina investeringar. Det bästa är att pricka en botten på en nedgång men det är typ omöjligt så därför är det bra att sprida när man gör sina investeringar, tex att investera en summa varje månad.

Ett av mina första inköp var Sportamore. Den har sen dess gått minus 50% haha!

Men tur i oturen att jag köpte så lite där… Ett annat bolag jag köpte som har gått dåligt är spelbolaget Kindred, den har dock hämtat sig lite nu på slutet. Och återigen, ser man på detta långsiktigt så går börsen uppåt, så länge du sprider risk genom att köpa olika aktier.

Kindred senaste åren


Kindred sista veckan?

Själv har jag ett 50-tal olika aktier, det är onödigt mycket kan tyckas. En bra rekommendation brukar vara att ha 10-15 olika aktier och i några olika branscher. Det finns t.ex. Industri, hälsovård, dagligvaror, telekom, storbanker. Om en sektor går dåligt går förhoppningsvis de andra bra och går alla dåligt gäller det att ha is i magen och inte sälja när allt gått ner.

Det kommer alltid börskrasher och man kan spekulera i när nästa kommer men ingen vet säkert. Senaste var 2008. Nedgången då varade i 472 dagar och totalt sjönk börsen med 57,8%. Om du hade en portfölj på 100,000 kr så var den alltså värd 42,200 kr bara i botten. Jobbigt va? ?

Men börsen har återhämtat sig och stigit sedan den botten ?

Som jag skrev igår, börja direkt men börja med mindre summor?

https://click.adrecord.com/?c=32250&p=836

Lämna ett svar