kaloriförbrukning

Nu har jag jobbat en hel del igen. Igår tränade jag bröst och axlar på förmiddagen sen spelade vi fotboll på jobbet samt tränade mage. Det blev även rätt mycket pingis. Väldigt aktiv dag alltså. Inatt har jag sovit bättre än nånsin typ. Nu är jag seg och ligger och slappar men ska försöka vakna till lite så jag kan träna sen.
 
Tyvärr vet folk fortfarande inte riktigt vad kalorier är och på grund av det ska de räknas och man är rädd för dom.
Rädslan hör även ihop med den ständiga svenska oron (vi oroar ohjäl oss för saker som vi egentligen inte behöver oroa oss för)
 
Återigen, kalorier är energi som behövs för att vi ska klara av vardagen och träningen. Hur mycket kalorier vi behöver beror på hur stora vi är och hur mycket vi rör på oss. Både hur mkt vi tränar och rör på oss i övrigt. Basalomsättning är ”grundförbränningen”

Basalomsättning är den mängd energi (kalorier) som går åt för att alla livsnödvändiga processer i kroppen ska fungera. Det är hjärnan, nervsystemet, det endokrina systemet (körtlarnas produktion av hormoner), de inre organen samt musklernas arbete för att upprätthålla en kroppstemperatur på 37 grader C. Man räknar med att Basalomsättningen är 1 kcal/kg och timme. (Om man väger 80 kg så är den 80 kalorier i timmen)

Har man hög FFV (fettfri vikt) blir basalomsättningen lite högre. FFV räknar man ut genom att först väga sig sedan räkna ut fett% och dra ifrån fettvikten från vikten. 

FFV 30 kg = 1166 kcal/dygn

FFV 40 kg = 1411 kcal/dygn
FFV 50 kg = 1642 kcal/dygn
FFV 60 kg = 1858 kcal/dygn
FFV 70 kg = 2059 kcal/dygn
FFV 80 kg = 2246 kcal/dygn
FFV 90 kg = 2434 kcal/dygn

Om du är tjej och är ”hyfsad tränad” så ligger du förmodligen kring 20 % kroppsfett. Om du då väger 60 kg så är din FFV 48 kg. 


Muskler är så kallad aktiv massa och kräver energi även i vila!
 
Det här är alltså så mycket kalorier du behöver för att vara i balans vid fullständig vila sen så förbrukar man ytterligare energi på ALLT du gör i vardagen, alltså inte bara vid träning och promenader. 
Om man är en soffpotatis så förbrukar man (sjävklart) inte lika mycket kalorier som…
 
 
 Någon som rör på sig mycket.
 
Hur mycket du förbrukar på ett pass beror på hur vältränad du är, hur intensivt du tränar och vad du tränar. På en promenad så förbränner du mer ju fortare du går. Dock behöver man inte gå ihjäl sig för att bränna fett. Själv går jag i behagligt tempo när jag deffar. 
En person med mycket muskelmassa behöver mycket mer kalorier (energi) än en liten person..
En smal, liten person behöver inte lika mycket energi och förbrukar även mindre kalorier under ett pass. 
 
Kaloriöverskott= viktuppgång . 
Kaloriunderskott= viktnedgång MEN ett för stort underskott innebär att du inte gå ner i vikt eftersom kroppen då går ner i sparläge och gärna vill behålla fettet. 
 
Slutligen. Jag tycker det kan vara bra ett ha lite koll på ungefär hur mkt kalorier du får i dig men blir inte besatt av att räkna kalorier. Du kommer aldrig kunna räkna ut exakt på kalorien hur mkt du förbrukar ändå. 

Lämna ett svar