Bra och dålig kost

Nyttigt eller onyttigt?

I teorin är det ganska enkelt om man går upp, ner eller behåller vikten. Om man äter fler kalorier än man förbrukar så går man upp, äter man färre så går man ner.

De flesta tänker nog att det är som nyttigast att äta så man tappar fett, dvs kaloriunderskott men faktum är att det bästa för hälsan är kaloriebalans. Om man ligger på diet (tappar fett) så ger man kroppen för lite energi vilket på sikt är mindre bra (om man bara tänker hälsa) dock kan det vara bra om man är överviktig men när man gått ner till en ”hälsosam vikt” så är det alltså inte positivt för hälsan att deffa en längre tid.

Nötter och mandlar är nyttigt, de innehåller bra fetter, mycket näringsämnen och mycket protein men de ger mycket energi (kalorier) vilket lätt ger ett kaloriöverskott om man äter för mycket av dom. MEN i rätt mängd, så det ryms i ”kaloribudgeten” så är nötter bra.

Är ris, pasta och potatis onyttigt? Samma ska där, det beror på mängden. De ger kolhydrater som vi behöver för att orka träna och som hjärnan behöver för att fungera optimalt. Men även dessa livsmedel kan göra att vi hamnar på ett kaloriöverskott. Det skiljer väldigt mycket på hur stort behov av kolhydrater vi har. En liten tjej som är stillasittande och inte tränar behöver självklart mycket mindre än en stor kille som tränar mycket.

Sen beror det på när man äter också. Efter träning behövs alltid kolhydrater men har du inte tränat så är det inte optimalt att äta en stor portion ris precis innan läggdags t.ex.

Men vitt bröd måste väl vara onyttigt ? Samma ska där. Det beror på.. Vid rätt tillfälle så är vitt bröd ok, innan eller efter träning. Eller om du tränar väldigt mycket och har stor energiförbrukning så kan du äta vitt bröd för att fylla upp med kalorier, så länge du äter bra i övrigt.

Men godis kan väl aldrig vara bra? Tänker du bara på hälsan och inte träningen så är socker aldrig bra. Men när det gäller träningen så är viss typ av godis bra och då tänker jag främst på skumgodis som nästan är rent socker. Innan träning för snabb energi och insulinpåslag (prestationshöjande i samband med gym) och direkt efter passet för att fylla på med snabba kolisar.

Något som ALDRIG är bra, varken för hälsan eller träningen är transfetter. Det är konstgjorda fetter som är tillverkade för att vara extra hållbara vilket görs att de lagras extra hårt i kroppen och är svårare att förbränna. De fetterna finns bland annat i chips, vissa bakverk och vissa godissorter.

Något annat som inte är bra för varken träningen eller hälsan är alkohol. Rödvin anses ha vissa positiva egenskaper på hälsan men det är inte på grund av alkoholen utan på grund av antioxidanterna som finns i rödvinet.

Något som är väldigt bra för både hälsan och träningen är bär och grönsaker som bidrar med vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Dock så skulle bär och grönsaker i väldigt stora mänger leda till ett kaloriöverskott.

Sammanfattningsvis så kan man säga att det finns livsmedel som är bra i rätt mängd och de finns de som alltid är dåliga.

Lämna ett svar