Kaffe

Vad var det som saknades imorse då innan passet? Jo kaffe! Varför? Två anledningar, dels håller jag på med tandblekning som jag beställt hem som förvisso inte verkar ge så mycket men den bör ge lite mer om jag avstår från kaffe ett par dagar. Sen så har jag druckit väldigt mycket kaffe nu på dieten, speciellt de dagar då jag jobbat och det finns kaffe tillgängligt hela tiden. Kaffe är inget negativt i rätt dos men för mycket kaffe lär ha mer negativa egenskaper än positiva. nu kommer det här inlägget mest att handla om kaffe och träning men vad jag läst innan så finns de flera positiva egenskaper med kaffe om man dricker ”måttligt” (kanske 2-3 koppar per dag?)
 
koffein och träning 

Som jag nämnt flera gånger tidigare så blir man piggare av koffeinet har så både träningspass och andra aktiviteter blir lättare att genomföra. När det gäller träningen har koffein dessutom visat sig öka frisättningen av fett från fettcellerna, något som i sin tur ökar tillgången på energi för musklerna och både uthålligheten och fettförbränningen förbättras. Nya studier visar även att koffein ökar testosteronutsöndringen i samband med träning.

 

För att utnyttja koffeinets positiva egenskaper på förbränningen gäller det att dricka det vid rätt tidpunkt och det är: 30-60 minuter innan träning eller cardio. 15-30 innan måltid. Att dricka kaffe efter maten är inte bara äckligt, det hämmar både fettförbränningen och upptaget av vissa vitaminer. 

Faktum är att leverns energiförbrukning också ökar av koffeinet och man kan därmed säga att det höjer ”förbränningen” vilket delvis förklarar varför kaffedrickare i genomsnitt väger mindre än de som inte konsumerar drycken.

En annan möjlig orsak till deras lägre kroppsvikt är frisättningen av just dopamin. Det är något vi alla strävar efter för att må bra och det kan nås på en lång rad sätt. Att äta mat, godis, glass, kakor och annat vi tycker smakar gott är några sätt. Att dricka alkohol är ett annat. Troligen kan kaffe genom sitt fristättande av dopamin ta udden av suget efter andra stimulerande medel och kan ersätta mer kaloristinna alternativ utan att konsumenten tänker på det. 

Nya studier visar på att kaffe sänker insulinkänsligheten och detta är negativt för fettförbränningen. Sänkt insulinkänslighet innebär att kroppen behöver utsöndra mer insulin för att sänka blodsockret och eftersom insulin är fettbildande är detta alltså negativt för fettförbränningen.

Men de fettförbrännande egenskaper kaffe har tycks överväga de negativa egenskaper det har för förbränningen!

 

Kaffe sänker som sagt insulinkänsligheten men för att istället höja den är styrketräning och cardio det bästa man kan göra! Övrigt som höjer insulinkänsligheten är:
* R-ALA (Används bl.a. i Tyskland som alternativ medicinering vid typ-2 diabetes).
* Omega-3
* Krom
* Linfröolja
* Kanel

 Är du en av de som blir pigg på koffein så var glad för det. Själv blir jag inte det minsta pigg på kaffe men jag är beroende och känner av i huvudet idag när jag inte druckit det. Trots att jag använt koffeintabletter istället. 

Jag säger som de gamla sa där jag jobbade på ett äldreboende för många år sedan.. ”Kaffetåren är den bästa tåren”

Det blir två kaffefria sen kommer jag att börja dricka kaffe som vanligt folk igen 🙂 

Lämna ett svar