Vilken diet är bäst?

Vi pratade om olika dieter när vi var på skolan sist. Vissa dieter är bättre än andra och vissa är riktigt dåliga. Grunden i alla dieter, och de enda sättet att gå ner i vikt på, är att äta mindre kalorier än man förbrukar. Dock så är det inte så bra att äta FÖR lite eftersom kroppen då vill spara fettet och bränna muskelmassa istället.
 
De flesta ”bantare” tänker bara att de vill tappa kilo och tänker inte på om det är muskler eller fett. Nackdelen med att tappa muskelmassa är att man då får lägre fettförbränning. Muskelmassa är så kallad aktiv massa som bränner fett även i vila! Ju mer muskelmassa desto högre förbränning alltså.
Vid svältdieter tappar folk ofta många kilo men går sedan upp allt, och lite till, när de väl börjar att äta.
 
Vilka personer är bäst på att bränna fett men samtidgt behålla muskelmassa?
Svaret är fitnessfolk/bodybuilders
”Men jag vill inte se ut som en bodybuilder” säger många (tjejer speciellt)
 
Det kommer ni inte att göra heller. Men att tappa maximalt med fett och behålla maximalt med muskler (nu när ni vet att muskler bränner fett) borde väl de flesta vara ute efter?
 
Nu äter inte alla bodybuilders exakt likadant men grunden är samma för i princip alla:
 
* Fortsätt att träna tungt (men smart) . Tung styrketräning förbrukar mycket energi (kalorier) och gör att man behåller muskelmassa på diet.
 
* Kompletera med någon typ av cardioträning, gärna lågintensivt som promenader. För mycket konditionsträning gör att man tappar muskelmassa. Lite högintensiv träning är dock ”ingen fara” så länge kosten sköts runt omkring och passen inte är för långa.
 
* Det här är den mest självklart punkten och är väldigt logiskt: Ta bort, eller åtminstone dra ner på så mycket som möjligt, alla skräp som godis, kakor, alkohol, chips, färdigmat osv. Ni vet vad som är skräp. Ta bort det och ni har kommit en lång bit på vägen.
 
* Ät mycket protein. Protein gör att ni behåller muskelmassa. 1 gram protein innehåller 4 kcal men ”kostar” 1 kcal att bryta ner så nettot blir endast 3 kcal, jämfört med kolhydrater som ger 4 kcal och som dessutom ger insulinpåslag (insulin ökar bland annat fettinlagringen) och fett ger hela 9 kcal.
 
* Ät/drick den största mängden kolhydrater runt träning då de gör nytta. Kolhydrater är bästa energin i samband med träning och efter träning så är det fördelaktigt att äta /dricka kolhydrater för återhämtningens skull.
Hur mycket kolhydrater man behöver är väldigt individuellt men att dra ner på dom för mycket, under ”normala omständigheter” och när du tränar, tycker jag är dumt.
 
* Håll nere på fettet men se till att få i dig bra fetter från fet fisk, rapsolja, avokado, nötter, mandlar, äggula.
 
Exakt hur mycket man bör äta totalt är väldigt individuellt och beror främst på hur mycket muskelmassa du har, hur mycket du tränar och hur mycket du rör dig i övrigt under dygnet.
 
 
 

Lämna ett svar