Sov gott

Från januari förra året.. Sömnen är väldigt viktig!
 
5 livsmedel för bättre sömn: 
 
*Vindruvor – innehåller gott om melatonin, ett hormon som hjälper till att upprätthålla dygnsrytmen. 
 
*Havregryn – och andra fullkornsprodukter stimulerar produktionen av serotonin i hjärnan. Var dock lite försiktigt med stora mängder kolisar på kvällen, ifall du inte tränat. 
 
* Mandel – innehåller tryptofan, en aminosyra som hjälper kroppen att producera den sömnframkallande signalsubstansen serotonin. 
 
Mandlar är bra för bland annat sömnen. Men blanda inte ihop det med halsmandel… 
 
” Tonsiller, även halsmandlar, är en ansamling av lymfatisk vävnad mellan gombågarna/i höjd med tungans rot och i svalget. De minskar något i storlek efter barndomsåren då de liksomadenoiden är verksamma i uppbyggnaden av immunförsvaret. ” 
 
Det är ju så olika det där vad man blandar ihop…
 
* Mjölk – är en mycket bra källa till kalcium, som din kropp använder i kombination med tryptofan för att producera serotonin och melatonin.
 
* Bananer (Ja jag hatar bananer egentligen…) innehåller mycket magnesium som är känt för att ha en lugnande effekt på musklerna och kan lindra de ofrivilliga muskelrörelserna som stör sömnen.Tänk även här på kolhydratsinnehållet. Kolisar behövs men som sagt, i lite mindre mängd på kvällen om du inte tränat innan. 
 
Om du inte vill förnedra dig med att äta äcklig banan så finns:  ZMA, Sportlab som förutom magnesium innehåller zink och vitamin B6 som både gynnar sömnen och återhämtningen. Vid fysisk aktivitet ökar behovet av dessa. 
 
 
Sov gott 🙂 Tänk på att sömnen är viktigt både när det gäller att bygga muskelmassa, bränna fett och även för återhämtning när du tränar någon form av kondition. Sömnen är även viktigt för en god hälsa. 
 
 Sen kan man ju prata i nattmössan med?

3 kommentarer

Lämna ett svar