Marklyft

”Marklyftet är styrketräningens okrönte konung.”

 

marklyft

Förslagsvis har man strumpor/skor på sig när man tränar… och att träna i bar överkropp är inte ok i Sverige!

 
 

 

Förberedande: Ställ dig stadigt med fötterna ungefär axelbrett. Står du bredare med fötterna så aktiveras insida lår lite mer. Se till att tårna pekar framåt. Böj dig ner och låt stången vara tätt intill benen och greppa skivstången med ett överhandsgrepp med axelbrett avstånd. Använd dragrem om du inte är tillräckligt stark i greppet.

Utförande: Lyft upp skivstången i en kontrollerad rörelse tills skivstången når knähöjd och du börjar nu räta ut överkroppen. När du rätat ut överkroppen återgår du kontrollerat ner till utgångsläget och upprepar övningen. I stort sett alla övningar tycker jag att man ska ”hålla emot” på vägen ner (excentriskt) men marklyft är en av de få (den enda) man bör köra lite snabbare på vägen ner på grund av skaderisken.

Ha alltid rak rygg och spänd mage under övningens utförande.

 
 
 
marklyft - rygg
Marklyft aktiverar många muskelgrupper. Vart de känns mest beror lite på hur du är byggd och vilken teknik du har. Personligen känner jag mest i ländryggen och mitten av ryggen.
 
Marklyft är bra övning men extra noga med tekniken och se till att vara ordenligt uppvärmd om du ska träna marklyft. Jag har kört marklyften nu i höst, inte varje ryggpass men ungefär varannat. Idag såg det ut så här:
 
50 kg * 15 reps (uppvärm)
90 kg * 12 reps (uppvärm)
130 kg * 3 reps (uppvärm)
150 kg * 8 reps (cirka?)
160 kg * 7 reps
190 kg * 2 reps
 
Sen tränade jag chins, latsdrag och baksida axlar.
 
Marklyft bygger mest tjocklek på ryggen vilket är välbehövligt. Lika välbehövligt som att träna bredden (latsen)
 
 
 Kolla Alexandras träningsblogg! Inspiration! http://daanselivet.blogg.se/

Lämna ett svar