Hur mycketkan/bör man träna?

I Fredags började jag jobba på Folåsa igen efter tre veckor ledighet. Jag körde kväll och givetvis lyckades vi styra upp lite fotboll så det blev 1,5 timme fotboll 🙂 Igår jobbade jag med men var sjuk lite så fick stå över fotbollen, första gången på 3 år på jobbet faktiskt som jag inte är med :/ Idag har jag varit med familjen vilket har varit väldigt mysigt men jag har varit fantastiskt trött!

En fråga många ställer sig är hur ofta man ”kan” eller bör träna?

Det är en komplex fråga och svaret beror på flera faktorer: Hur mycket har du tränat innan? Hur hårt tränar du? Hur länge tränar du? Vad tränar? Hur sover du (återhämtning) och hur mycket och bra äter du?

Att träna samma muskelgrupp varje dag hela veckan lär inte vara det bästa men om du delar upp kroppens muskler på olika dagar kan du förmodligen träna varje dag och tränar du dessutom både gym och kondition så kan du träna varje dag men det är under förutsättning att du äter och sover bra.

Sömnen och kosten har både betydelse för hur mycket du kan/orkar tränar men även hur mycket du får ut av träningen. Om du t.ex gymmar och inte äter något efter så skulle jag nog påstå att passet är bortkastat. Du bryter ner musklerna och ger dom ingen möjlighet att byggas upp istället. Du bryter ner musklerna men behåller fettet…

Många tycker det är extremt om man tränar 5-6 timmar per vecka. Det ÄR inte det. Vi är skapta för fysisk aktivitet och mår bra av det men återigen, så länge vi äter och sover därefter och dessutom håller stressen nere. Elitidrott kan däremot vara extremt, då är träningen oftast inte nyttig längre men det är olika vilken idrott det handlar om. Jag är inte så insatt i något idrott på elitnivå egentligen men ofta handlar det om 3-4 timmar träning per dag, ibland mer.

Själv tränar jag olika varje vecka men i snitt blir det nog 4-5 gympass per vecka och 1-2 konditionspass (fotboll eller beachvolley) . Jag skulle nog kunna tänka mig att träna något mer pass i veckan men familjen är prio ett och min träningsdos är ändå helt ok tycker jag.

Om du aldrig tränat innan eller haft ett längre uppehåll så är det viktigt att börja lugnare och tränar färre pass sen gärna öka på dosen efter hand.

 

 

 

Lämna ett svar