Tjock av potatis?

Det finns tyvärr fortfarande de som är rädda för potatis. ”Blir man inte tjock av potatis?” 
 
Jag tänkte jämföra chokladkaka med potatis. Sen även jämföra chokladkaka med något fantastiskt i matväg – äggvita ☺️
 
Jag valde att väga upp 500 gram potatis. Det här är okokt vikt, mängden/vikten blir ju ännu större sedan när de har kokats.
Med skalet på såklart ☝️ många av potatisens näringsämnen finns i skalet. Det här räcker till två hyfsat stora portioner eller 3-4 mindre portioner. Kan ni gissa hur många kalorier det här är då totalt? 
 
Cirka 400 kcal. Det är dessutom 400 bra kalorier, potatis bidrar med mkt fibrer, bra kolhydrater, många näringsämnen. Bland annat högt innehåll av c-vitamin och kalium. Potatis är även ett av de livsmedel som mättar mest i förhållande till hur mycket kalorier det ger. 
 
Samma mängd kalorier från chokladkaka. 400 kcal innebär ca 73 gram chokladkaka och det trycker man ju in i huvet rätt lätt… 
Nu är inte syftet att smutskasta choklad, utan att förklara att potatis är väldigt bra. Att äta nån chokladbit då och då är ingen fara. Om kalorierna från potatis är bra så är dessa kalorier mindre bra, större delen är socker som ni vet inte är så bra för varken hälsan eller formen. 
En liter stekt äggvita(med chili och svartpeppar), oxå cirka 400 kcal. 
 
Sen har vi något som jag tycker är jättebra på diet. Äggvita på dunk. Dock så är förmodligen vanliga ägg, helst ekologiska, bättre alternativ för hälsan men när det handlar om att komma i form under några månaders tid så är äggvita på dunk bra. Och varför äggvita och inte hela ägg? Hela ägg är det absolut bästa du kan äta, mycket protein av bästa kvalité, bra fetter och stora mängder näringsämnen men under diet kan de vara klokt att begränsa mängden hela ägg även om jag fortfarande tycker att man bör äta ägg även på diet. 
 
En liter äggvita, motsvarande 30 (!) äggvitor ger alltså 400 kcal men eftersom protein ”kostar” mer att bryta ner så blir det bara 300 kcal netto☝️
 

Lämna ett svar