Lats


Lats!

Musculus Latissimus dorsi – Lats – breda ryggmuskel!

Ryggen består av flera olika muskler, men den största av dem är Musculus Latissimus dorsi eller lats som den kallas. Det är latsen som ger ryggen dess V-form. Köttiga pecs, stora armar, saftiga delta i all ära men inget av det är fränt om man inte har en bred rygg! Det är latsen som gör att en vältränad ser ”spännig ut” (släpp tvn!)
OM man har stora lats måste man faktiskt hålla ut armarna en bit från kroppen… dock finns det dom som gör det utan att dom har stora lats, så kallade ILS:are (imaginary lat syndrome)

Och tjejer (även killar såklart) kom ihåg att om ni får bra lats så ser midjan visuellt smalare ut 🙂

Träna lats

Latsen har många funktioner men dess största funktioner är adduktion i art humeri – tänk latsdrag och extension i art humeri – tänk roddövningar!

 
Latsen används vid alla rörelser där fästet närmar sig ursprunget.

Jag tycker att latsdrag med rak stång framför huvudet samt chins är de bästa huvudövningarna för latsen. Då är det främst latsen som gör jobbet. Latsdrag med smalt grepp är en bra övning men då används biceps mer.

Sen finns det flera sköna latsmaskiner som också tränar latsen på ett bra sätt.

 Latsdrag bakom nacken är en lite överkursövning och passar inte alla men om man vet vad man gör och behärskar den är det ok att köra den som lite extraövning…

Vid roddövningar, stående skivstångsrodd, hantelrodd, roddmaskin osv används latsen men då är det andra muskler som gör mycket av jobbet oxå, främst ”rhomberna” och mellersta trapsen, musklerna som sitter imellan skulderbladen. Även om det här inlägget främst handlar om latsen så är det självklart viktigt att träna resten av ryggen och baksida axlar som jag föredrar att träna ihop med resten av ryggen.

 Latsen har sitt ursprung från kota th6 till ner kota L5 och dess fäste på armen på crista tuberceli via nedre delen av skulderbladet, angulus inferior. 


Latsen används vid alla rörelser där fästet närmar sig ursprunget.


Lats och även resten av ryggen…

 
Tänk på att latsen är stora muskler och bör tränas med flera olika övningar sen är det viktigt att att man tar i med just ryggmusklerna och inte armarna. ”Tänk rygg” ! Kontakt med muskeln
 
Personligen behöver jag förbättra mina lats till nästa tävling som är om ett halvår. Tanken är att den ska vara så stora att jag skymmer ett mindre U-land när jag ”fäller ut” latsen…
 
 
 
 

Lämna ett svar