Kalorier

”En kalori inte är en kalori”. Detta är i precis lika intelligent som att säga att 100 kilo inte är 100 kilo eller att 10 kilometer inte är 10 kilometer.
 
Förstå det här nu, jag har skrivit det flera gånger tidigare men jag vet att är svårt. Dela gärna länken så fler får ta del av kunskapen 😉
 

En kalori är ett mått på energi. För att vara mer precis så är en kalori precis den mängden energi som det krävs för att värma en kubikcentimeter vatten från 14,5 grader Celsius till 15,5 grader Celsius under det tryck som vi normalt lever under.

Normalt när man pratar om kalorier pratar man dock om kilokalorier och det förkortas kcal. Detta är då givetvis den energi som det krävs för att öka temperaturen på en liter vatten från 14,5 grader till 15,5 grader.

Så att säga att ”en kalori inte är en kalori” är inte så smart.

Dock så…

”En kalori har inte alltid samma effekt som en annan kalori”

Ett gram protein = 4 kcal MEN processen att bryta ner protein ”kostar” så netto blir det bara 3 kcal. EN av flera anledningar till att äta mycket protein under diet.

 
Ett gram kolisar = 4 kcal
 
Ett gram fett = 9 kcal (ett gram kroppsfett motsvarar 7 kcal)
 
Ett gram alkohol = 7 kcal
 
Att säga att alla kalorier behandlas lika av kroppen är lika korkat som att tro att det är lika lätt att klara 100 kg i bicepscurl som att klara av att lyfta 100 kg i ett marklyft.
 
Kaloriöverskott = Du äter fler kalorier än du gör av med = viktuppgång
 
Kaloribalans = Du äter lika många kalorier som du gör av med = Bibehållen vikt
 
Kaloriunderskott = Du äter färre kalorier än du gör av med = viktnedgång
 
Men tänk på att om du äter FÖR LITE så går kroppen ner på sparlåga och din fettförbränning minskar. Om du ska gå ner i vikt så försök hitta ett kaloriunderskott på CIRKA 500 kcal om dagen)
 
Sen så gör det inget om du skulle ligga på kaloriöverskott en dag (om du försöker gå ner i vikt) , du blir inte tjock för det.
 
Det finns lättare och svårare sätt att ta sig en bestämd sträcka. Så att säga. Ska du gå ner i vikt så tar du dig den sträckan mycket lättare genom att äta rätt…
 
 
Se till att få i dig kalorier från bra mat!
 
Om du äter dina kalorier från en massa bra mat istället för skitmat så kommer det givetvis att påverka din kropp. Mängden energi som du får i dig kan vara den samma men mängden näring kommer att skilja sig. Hur maten absorberas och påverkar en rad olika hormon i din kropp kommer också att påverkas.
 
 
 
Undvik ”tomma kalorier” (Eller ät åtminstone mindre av dom)
 
Tomma kalorier är i princip väldigt processat fett, processade kolhydrater eller rena sockerarter. Dessa varor innehåller i princip ingen näring och används dessutom flitigt i produkter som mer eller mindre är framtagna för att du ska äta så mycket så möjligt av produkterna. Det finns även processat protein som ibland tillsätts till mat så som gelatin vars aminosyrasammansättning är totalt värdelös.
 
”Hur ska jag äta då?” Det beror på SÅ mycket faktorer men generellt gäller att äta bra lagad mat, undvika färdigmat, skräp osv (ni vet det där) . Äta mer protein och mer grönsaker, frukt och bär. Förslagsvis lägger ni det största intaget av kolisar runt träningen då kolisarna gör nytta.
 
”Hur många kalorier behöver jag äta?”
 
Här är det också många faktorer som påverkar. Ska du gå upp i vikt eller ner? Hur stor är du? Hur mycket tränar du och hur mycket rör du dig i övrigt?
 
Kalorier ut:
 
* Hur stor är du (hur mycket muskelmassa) ju mer muskelmassa desto högre förbränning även i vila.
 
* Hur mycket du tränar, både gym, konditionspass och promenader.
 
* Hur mycket du rör dig i övrigt. ALLT du gör förbrukar kalorier.
 
Kalorier in:
 
Allt du äter och dricker (vatten innehåller inga kalorier)
 
Vikt cirka 90 kg och fettprocent cirka 9 %. 8,1 kg fett = 56700 kcal kroppsfett
 
Vikt cirka 83 kg. Fettprocent cirka 3 %. Fettvikt cirka 2,5 kg = 17500 kcal kroppsfett
 
Det är alltså 39200 kcal skillnad på dessa bilder. Nu skiljer sig tyvärr praktiken lite ifrån teorin men om vi antar ett kaloriunderskott på 500 kcal om dagen så skulle det ta 78 dagar (39200/500) för den här förändringen
 
Men tänk på att det är alltid lättare att gå ner i början av en deff/diet. Sista kilot fett när man ska ner till tävlingsform är MYCKET svårare att bränna bort än det första kilot i början av deffen…
 
”Ju mer fett man har desto mer fett kan man förbränna”
 
Sen vill jag bara avsluta med, det är bra att hålla lite koll på kalorier men stirra er inte blint på kalorierna. Lär er grunderna i närningslära, lär er om hur ni fungerar, njut av att träna och att äta bra och fokusera inte bara på att gå ner i vikt! Att komma i form är inte allt här i livet. Kom ihåg att umgås med människor du tycker om, ha ett jobb du trivs med och gör andra saker på fritiden. Lär dig älska dig själv och tänka mer positivt. Blablabla….
 
Bloggar jag nåt eller?
 
 
 
 
 
 

En kommentar

Lämna ett svar