Det är inte färgen på brödet som avgör nyttigheten, utan ingredienserna. Det finns bröd med jämförelsevis dåliga näringsvärden som är mörka. T ex kavring som är mörkt pga mörk sirap i bakningen, men det gör det inte speciellt nyttigt.
Nyttigt bröd innehåller korn och kärnor, inte bara mjöl.
Hur är det med energimängden (kalorier)?
Nej, energimängden i bröd har inte med nyttighet att göra. Det är näringämnen och ev kostfiber som gör det nyttigt.
Det är onyttigt att äta för mycket energi, men ett visst livsmedel blir i sig inte onyttigt pga högt energiinnehåll. Kommer energin till 100% från socker är livsmedlet onyttigt (även om sådana livsmedel också kan ingå i en totalt sett nyttig kost) men är det rikt på näringsämnen är det det inte. Havregryn ger 340-360 kcal per 100 gram men är inte direkt onyttigt, t ex.
Vad är då bra bröd?
Bra bröd är bröd som du gillar att äta.
Onyttigt bröd är om man äter för mycket av det

Brödtokig som jag är <3
Förmodligen en dum fråga, men hur är det med knäckebröd då? Typ Wasa Husman, är det bättre eller sämre en vanligt bröd?
svar i din blogg 🙂