Avokado

Bjöd Tina på lax, potatis, grönsaker och en sås med avokado och kvarg igår. Att lax är himla nyttigt råder väl inga tvivel om, det har jag desstom skrivit om x antal gånger här på bloggen. För 2 år och 2 dagar sen skrev jag även om avokado och det såg ut så här: 

Avokado – superfrukt

Avokado är en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter.

 

Dom nyttiga fetterna består främst av enkelomättat fett som har förmåga att sänka den dåliga kolesterolhalten och höja den bättre. Omega 3 fettsyrorna bidrar till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som vid artrit. Avokado innehåller även oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt.

 

Avokado innehåller också mycket E-vitamin som hjälper till att bevara huden mjuk, smidig och frisk samtidigt som håret får extra glans. Kaliumhalten är också hög vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Det finns också gott om fibrer, folsyra och vitamin C, A och B samt magnesium.

 

Avokado skyddar levern

Japanska forskade gav avokado och 22 andra frukter till råttor. Varje grupp av råttor fick bara en typ av frukt. Råttorna gavs sedan ett ämne mycket giftigt för levern. De råttor som fick avokado var den grupp som fick minst skada på levern.

Vitaminer

Vitamin A: 1230 IU 
Vitamin C: 15 mg 
Vitamin B1: 0,2 mg 
Vitamin B2: 0,3 mg 
Niacin: 4 mg 
Folsyra: 125 mg 
Pantotensyra: 2 mg 
Vitamin B6: 0,6 mg 
Fler vitaminer finns i försumbara mängder.

Mineraler

Kalium: 1204 mg 
Fosfor: 83 mg 
Magnesium: 80 mg 
Kalcium: 20 mg 
Natrium: 20 mg 
Järn: 2 mg 
Innehåller små mängder av selen, mangan, koppar och zink.

Lämna ett svar