Apelsin

 

 
Apelsin är en julfrukt. Eftersom jag skrev om banan häromdagen så tänkte jag berätta vad jag tycker om apelsin. Det är väl ingen asgrym frukt kanske men jag tycker rätt bra om apelsin. Dock har jag sällan tålamod att skala fanskapet.. 
 
En apelsin innehåller 10 gram kolisar på 100 gram och 2 gram fibrer. En apelsin fyller dagsbehovet av C-vitamin, stärker immunförsvaret, lindrar vid förkylning. Apelsin föryngrar huden, stärker kollagenet.
 
Föryngrar huden visste jag faktiskt inte men det kan ju vara intressant för ”en annan” som börjar komma upp i åren nu 😉 

Apelsin är en god antioxidant. Apelsin innehåller mer än 170 olika fytokemikalier. Apelsin innehåller bl.a. flavonoiden hesperidin som har antiinflammatoriska egenskaper, bra mot reumatism och astma bl.a. Hesperidin är även blodtryckssänkande samt sänkerkolesterolet, därtill har bl.a. ämnet hesperidin i apelsin visat sig stabilisera blodsockret (med ca 20 %


 
Apelsin mot ångest

Om man är orolig inför något ska man skala en apelsin och andas in aromen. I en undersökning så blev patienter med tandläkarskräck lugnare och gladare av doften.

Öka sexlusten(!)

Doften av gurka, pumpa (att pumpa på gymmet!?) och lavendel ökar sexlusten. Speciellt doften av pumpa får kvinnor att känna sig extra sensuella 🙂

Lämna ett svar