Aminosyror

EAA – de essestiella aminosyrorna

EAA är ett bra kosttillskott om du vill lägga på dig muskelmassa men även om du vill skydda dina muskler från nedbrytning när du deffar. Det finns flertalet studier som publicerats på senare tid som visar att intag av EAA ökar proteinsyntesen, dvs. bildandet av muskler med upp till 350% och även att intaget av EAA innan träning ökar transporten av aminosyror in i musklerna med 650%.

Men för att denna ökning ska ske så krävs det dock ett antal omständigheter: Man måste inta EAA på tom mage, d.v.s. tidigast två timmar efter en måltid innehållandes protein. Du måste även ta EAA separat från andra aminosyror eller helprotein, t.ex. mjölk, kött, eller kyckling. Om du då har helprotein eller andra fria aminosyror i magen så bromsas upptaget av EAA vilket leder till att den proteinsynteshöjande effekten till viss del uteblir p.g.a. att ökningen av aminosyror inte sker tillräckligt snabbt och koncentrerat för att stimulera proteinsyntesen maximalt.

För att den proteinsynteshöjande effekten ska infinna sig är det viktigt att styrketräna efter att du tagit ditt EAA, om inte så är risken stor att den 350%iga proteinsyntesökningen uteblir.

Slutsatsen är alltså att man för bästa effekt bör ta EAA precis innan träningen på tom mage utan protein eller andra aminosyror. Detta ger enligt studier den överlägset bästa ökningen av proteinsyntesen och mångdubbelt bättre resultat än t.ex. vassleprotein i detta avseende.

http://muskelbygget.se/aminosyror-c-72.html?osCsid=b295485beb92186833458433042da6a4

BCAA då?

EAA består av alla essentiella aminosyror medan BCAA enbart består av tre. Enligt studier på området så är det framför allt aminosyran leucin som står för den proteinsynteshöjande effekten och denna återfinns i både EAA och BCAA. Det är dock inte helt klargjort om det enbart är leucinet eller kombinationen av andra aminosyror som ger den fullständiga proteinsyntesökningen. Men förmodligen fungerar BCAA och EAA ungefär lika bra.

Ta EAA eller BCAA precis innan träningen eller direkt på morgonen ca 30 minuter innan frukost för bästa effekt

Lämna ett svar