Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler, det finns många och alla behövs för olika saker i kroppen. Vi får i oss dom via kosten. Vissa vitaminer/mineraler kan vara svårare att få i sig tillräckligt av. För alla vitaminer och mineraler finns något som heter RDI och det innebär rekommenderat dagligt intag.

Det flesta av oss uppnår inte den mängden men får ändå ingen bristsjukdom. Jag tycker du kan sikta på att uppnå RDI ändå. Om du får i sig alldeles för lite av en vitamin/mineral under en lång tid kan dock bristsjukdomar uppstå.

Många vitaminer och mineraler finns i flera olika livsmedel men i varierande mängd. Det är svårt att hålla reda på vad allt innehåller men att skaffa sig ett litet hum om de olika mineral/vitaminernas bästa källor kan vara klokt?

Ett enkelt sätt att säkerställa att du får i dig tillräckligt av alla vitaminer/mineraler kan vara att ta multivitamintillskott. Dock bör du inte ta tillskott av ett enskilt vitamin/mineral om du inte har anledning till det. För stor mängd av vissa vitaminer/mineraler kan vara farligt. Ett multivitamintillskott innehåller oftast bara RDI eller mindre av varje.

Själv försöker jag äta näringsrikt, blandade grönsaker och bär varje dag samt havregryn och ägg som båda faktiskt innehåller alla ”kända” vitaminer och mineraler förutom c-vitamin ? (det finns även mindre kända så kallades spårämnen i grönsaker mm som förmodligen har en del positiva egenskaper de oxå) .

Jag kompletterar även med multivitamin några dagar i veckan samt tar tillskott av Zma på kvällen (zink, magnesium och b6). När jag har mycket stress kan jag även ta extra b-vitamin och under vintern (ungefär från december tills de går att sola ute utan tröja på våren) tar jag D-vitamin. Slutligen så tar jag en del c-vitamin när jag har ökad risk att bli förkyld / om jag känner att jag håller på att bli förkyld.

Mitt råd är att äta varierat med mycket grönsaker och bär, en del frukt och gärna havregryn och ägg. Att skaffa sig lite koll på vad olika livsmedel innehåller samt se över om man behöver något extra tillskott. Om du inte åker utomlands i vinter kommer du behöva tillskott av D-vitamin i vinter. Det är nog enda tillskottet i princip alla (här uppe i norr) behöver ?

Jag tänkte för övrigt tipsa om en grym webbplats för er som styrketränar som jag nyligen upptäckt, nämligen https://tillskottsbibeln.se där man enkelt med några klick kan jämföra olika kosttillskott på nätet baserat på både pris, omdömen, mängden näring per portion och ens allmänna magkänsla. Det är en fantastiskt sajt för dig som både är ny eller styrketränat under en längre tid och funderat på ifall kosttillskott kan ta din träning till nästa nivå. Namnet på sajten är dessutom hur roligt som helst!

En hälsosam kost är alltid den viktigaste biten, och kosttillskott är endast menade att agera som ett tillskott till ens övriga kost – inte ett substitut.

Tillskottsbibeln startade så sent som i 2020, varför jag följer dess utveckling med stor entusiasm. Lycka till i din jämförelse och kör hårt på gymmet!


Vitaminer/mineraler för din träning och hälsa: se länk längst ner ⬇️

(Bjud gärna in till sidan, tagga, och/eller dela? ?)

Lämna ett svar