Träning och dess positiva effekter på hjärnan

Jag har precis lyssnat klart på en ljudbok som heter Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna.  hjarnstark Jag lyssnar på ljudbok när jag åker bil för att ”utnyttja tiden” så att säga 🙂 Oftast är det böcker om personlig utveckling eller business typ. Som ni förstår så handlar boken om att träning är bra för hjärnan. Att träning är bra för hjärtat, att gå ner i vikt och för hälsan i allmänhet vet de flesta om men bra för hjärnan kanske man inte tänker på direkt.

Att viss kunskap, som att t.ex. att träningen minskar risken för depression är det få som känner till och det beror ofta på pengar att vi inte vet sådant. Samma sak med t.ex. gurkmeja och alla dessa fördelar. Läkemedelsindustrin är SÅ stor och de har enorma pengar att marknadsföra sin produkter med. Att ta ett piller för att må bättre är ju dessutom enklare för oss lata människor.

Stora summor pengar läggs ner på forskning om demenssjukdomar och det är väl vettigt i sig men en sådan enkel grej som fysisk aktivitet (tror det räcker med promenader till och med i det här fallet) kan minska risken för Alzheimers (den värsta av demenssjukdomarna) med upp till 40% hade väl varit bra att känna till för alla?!

Träning och hjärnan då? Hjärnceller dör hela tiden och hjärnan åldras. Dock går det att bromsa åldrandet i hjärnan och till och med få den att bli yngre med hjälp av träning! De flesta positiva effekter på träning verkar påvisas genom att jogga men all träning är positiv. Precis som ALL fysisk aktivitet förbränner fett så är all fysisk aktivitet bra för hjärnan, även några minuters träning.

Vill man bli mer kreativ, öka inlärningen eller förbättra sitt minne så är det regelbunden träning som gäller. Den optimala dosen lär vara 45 minuter jogging 3 gånger i veckan men som sagt, all träning ÄR bra. Noterbart är dock när det gäller kreativitet så kan den vara något nedsatt precis efter ett väldigt hårt pass men även hårda pass är positiva i längden.

hjarnahjarta Vem som är starkast av hjärnan och hjärtat är nog svårt att svara på, det vi vet är att båda mår bra av träning/fysisk aktivitet 🙂

Effekter av träning:

  • Stresståligheten ökar
  • Minnet blir bättre
  • Koncentrationsförmågan förbättras
  • Inlärningsförmågan ökar
  • Du löper mindre risk att utveckla kognitiva störningar och demens
  • Beslutsförmågan blir bättre
  • Du får mindre ångest
  • Du blir mer intelligent

Och de andra positiva effekterna som ni redan vet om finns ju fortfarande kvar såklart 😉

 

Lämna ett svar