Promenad

Att promenera för att tappa fett är intressant för många. Det är vanligt när man ska deffa. Det är dock inte nödvändigt att göra det för att tappa fett. Om du äter rätt (bra mat och underskott) så räcker egentligen gymträningen. Men att promenera eller att ägna sig åt någon annan cardio kan göra det lättare för många att tappa fett.

Många undrar hur mycket man förbränner när man går. ”Räcker det att gå 30 minuter?” Till exempel. För att gå ner i vikt så är det fortfarande balansen mellan hur mycket man äter och hur mycket man rör sig som avgör. Det krävs ett kaloriunderskott för att gå ner. Promenader ökar kaloriförbrukningen. Men hur mycket då?
Väger man 50 kg och går i 4,8 km/h på plant underlag förbränner man 3 kcal/minuten.
Väger man 70 kg och går i 4,8 km/h på plant underlag förbränner man 4 kcal/minuten.
Väger man 90 kg och går i 4,8 km/h på plant underlag förbränner man 5 kcal/minuten.
* De flesta går lite fortare än 4,8 km/h och då förbränner man mer såklart.
* I regel går man heller inte på helt plant underlag heller om man går utomhus och då ökar också förbränningen något. Ju fler backar, desto högre förbränning.
* Om man dessutom går ”PW-style” , dvs när man svänger fruktansvärt mycket med armarna, så ökar också förbränningen något.
* Om man tar något fettförbrännare innan passet så ökar man förbränningen med ytterligare några procent.
Jag skulle tippa på att jag förbränner cirka  7 kcal / minuten när jag går. Jag väger knappt 90 kg, jag går i 5-6 km / h, jag går INTE nån jävla PW dock. När man går promenad så är det fett som används som bränsle i första hand. Ju högre intensitet desto mer används kolhydrater som bränsle men i slutändan när man ska tappa fett så spelar det ingen större roll om det är fett eller kolhydrater som används som bränsle.
7 kcal / minuten innebär att jag förbränner cirka 1 gram fett per minut.
Kom ihåg att allt man gör förbränner fett. Även när man ligger helt stilla så förbränner man lite. Då förbränns både fett och kolhydrater och förbränningen i vila är cirka din kroppsvikt  / timmen. Alltså, väger du 90 kg så förbränns 90 kcal i timmen i vila.
lovw
Vilket förbränner mest då, joggning eller promenader?
När du joggar förbränner du cirka en kalori per kg kroppsvikt och kilometer. Det lät väldigt komplicerat kanske?
Väger du 90 kg så förbränner du 90 kcal om du joggar en kilometer, oavsett tempo.
En fördel med jogging jämfört med promenader är att du har förhöjd förbränning även efter passet när du joggat. Du får även bättre kondition med tiden vilket leder till högre förbränning även i vila.
Nackdelen med konditionsträning är att du tappar muskelmassa om du tränar för mycket kondition. Men att träna några pass i veckan som inte är så långt är inga problem. För att spara muskelmassa i samband med konditionsträning så är kosten extra viktig. Det allra viktigaste är ett högt proteinintag.

Lämna ett svar