Mörk choklad

Ibland köper jag nutella och äter lite efter maten. Ibland har jag inget godis hemma alls och blir frustrerad när jag inte får något gott efter maten och ibland gör jag som jag gjorde idag, jag köper mörk choklad som inte är lika god som vanlig choklad men ändå helt ok att ta bort matsmaken med (gillar inte mat så mycket)

img_6970Den här innehåller förvisso en del socker ändå eftersom den bara är 85% men jag intalar mig själv att den är sockerfri, ibland får man köra en vit lögn för sig själv, eller??

mörk choklad

Ett problem med vanligt godis är att det nästan alltid har högt GI vilket leder till blodsockersvängningar och ökat sötsur. Dessutom frigörs mycket insulin vilket är fettbildande.

Mörk choklad har dock ett betydligt lägre GI, vilket är en stor fördel både för formen och hälsan. Det har högst innehåll av antioxidanter och lite mindre socker än ljusare alternativ. Dessutom brukar de flesta känna sig nöjda efter 2-3 rutor mörk choklad när de lätt skulle kunna äta en hel 100 grams-kaka mjölkchoklad.

Anledningen till den mörka chokladens egenskaper är att den kombinerar den söta och den bittra smaken. Den söta smaken är i naturen alltid bra att äta eftersom den signalerar att livsmedlet är energirikt och ogiftigt. Vi har därför dragits till frukt, bär, honung, söta växtdelar och annat med den magiska söta smaken genom hela vår evolution.

Bitterheten signalerar något helt annat. Bittert i naturen är ofta förknippat med giftighet och därför uppstår en dragkamp i hjärnan när vi låter en bit mörk choklad smälta på tungan. Hjärnan velar och kan inte bedöma om det är helt säkert att äta och därför nöjer vi oss oftast med 2-3 rutor.

Få godissorter innehåller dessutom vitaminer och mineraler i nämnvärda mängder. Mörk choklad innehåller cirka 15 mg järn, 175 mg magnesium, 55 mg kalcium, 230 mg fosfor, 650 mg kalium, 5 mikrogram selen och nästan 3 mg zink per 100 gram. Dessutom ger den en del B-vitaminer.

Chokladens medicinska effekter
Förutom alla de potenta antioxidanterna finns det stora mängder medicinskt aktiva ämnen i choklad.

Måbra-ämne
Kakao är även rikt på aminosyran tryptofan vilket är utgångsmaterialet för kroppens produktion av serotonin. Det är en signalsubstans som gör oss lugna, välmående och lyckliga och det är kanske därför många tar till choklad när de känner sig nere.

För mycket aldrig bra… Trots att mörk choklad alltså kan anses relativt nyttig är det aldrig bra att äta för mycket av det, 100gram ger 600kcal och ett kaloriöverskott lagras som fett.

mjölkchoklad då? mjölkchoklad tycker många är onyttigt och ”farligt” men faktum är att även det innehåller antioxidanter men inte i samma mänga som mörk choklad. Mjölkchoklad innehåller dock en hel del socker som ni nog redan vet.  Men i små mängder är mjölkchoklad helt ok 🙂

Mörk choklad ligger i toppen på den så kallade ORAC – tabellen som visar hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. För övrigt så har gurkmeja hela 167,000 i värde här…

Livsmedel ORAC värde per 100 g.
Gojibär, torkade 20000-30000
Acaibär, torkade 18400
Mörk choklad 13120
Mangostan 12000
Granatäpplejuice 10500
Mjölkchoklad 6740

Tänk på att man alltid måste se helhetenen, vad och hur mycket man äter i övrigt och hur mycket man rör på sig och hur ofta man tränar och så vidare…

Lämna ett svar