kalorier och näring

Näringslära kan vara svårt men om du lär dig grunderna så kommer du ha stor nytta av det. Det råder fortfarande lite förvirring kring kalorier/energi och näring så jag ska försöka förklara lite här. Maten vi äter innehåller energi och det är samma som kalorier (eller egentligen heter det kilokalorier och förkortas kcal). Den innehåller även näring. Vi behöver både näring och energi.

IMG_7821

Bra mat innehåller mycket näring och dålig lite eller ingen alls. Mat utan näring brukar kallas tomma kalorier och ger bara energi. Energi/kalorier kan vara bra eller dåliga men det finns även sånt som är ”ok” dvs ligger mellan bra och dåligt. (Allt är inte svart eller vitt) . Om vi äter för mycket kalorier så går vi upp i vikt och vice versa. Äter vi alldeles för lite kalorier så tappar vi muskelmassa men behåller mycket av fettet eftersom kroppen då förbereder sig på svält och vill spara fettet på kroppen som skydd.

Är överviktiga person välnärda då? Faktum är att överviktiga ofta har näringsbrist. De får i sig tillräckligt (och lite över) energi men maten är ofta dålig och näringsfattig vilket innebär näringsbrist. Det gäller givetvis inte alla, tränar man och äter bra i grunden och äter lite överviktigt så kan man ändå vara hälsosam och må bra. Att vara lite övervikt och träna är bättre än att vara smal och inte träna och om du dessutom äter hyfsat bra så är det ännu bättre.

Några exempel på olika livsmedel när det gäller kalorier och näring:

• Socker innehåller mycket energi (400 kcal/100 g) men ingen näring.

• Broccoli innehåller lite energi (27 g/100 g) men bra energi och mycket näring (många olika vitaminer och mineraler)

• Nötter och mandlar innehåller väldigt mycket energi  men bra energi (500-600 kcal/100 g)  – bra fetter och protein. Mycket näring.

• Potatis innehåller relativt lite energi (78 kcal/100 g) men bra energi (kolhydrater) och mycket näring.

 

 

Lämna ett svar