D-vitamin

De flesta vet att C-vitamin stärker immunförsvaret och att kalcium behövs för skelettet. Kalcium behövs för skelettet, dock är en balans mellan D-vitamin, magnesium och kalcium viktig. Tyvärr får har vi ofta brist på både D-vitamin och magnesium vilket istället gör att risken för benskörhet ökar. D-vitamin är ett vitalt vitamin med många hälsofördelar. Som sagt så har vi ofta brist på D-vitamin här i norden, speciellt under höst och vinter och det beror på vårt klimat. D-vitamin håller oss pigga och friska och är en orsak att vi är mindre sjuka på sommaren då vi får D-vitamin genom solljuset.

img_5959Att sola är ett bra sätt att få i sig D-vitamin men sola klokt, smörj in dig och bränn dig aldrig ☝️️

D-vitamin behövs för emotionell och psykisk stabilitet, för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Det är väsentligt för sköldkörtelns funktion och brist ger lägre energinivå. Det hjälper huden att andas och är stärkande för lever och galla. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det är unikt bland vitaminerna för det är ett steroidhormon, precis som testosteron och östrogen. I varje cellkärna i kroppen finns vår arvsmassa, vårt DNA, bestående av 30 000 gener och D-vitamin påverkar 2000 av dom. 60% av de som har diabetes 2 har D-vitaminbrist. Ett tillskott av 4000 IE dagligen gav förbättrad insulinkänslighet hos kvinnor med nedsatt insulinkänslighet i jämfört med placebo i en studie.

D-vitamin är nödvändigt för immunförsvarets funktion så vi kan undvika influensa och förkylningar. Det har även visats sig ha ett 60% skydd mot olika cancerformer visar ny forskning. Sjukdomar som MS, Alzheimers, cancer, depression ökar ju längre bort från ekvatorn man kommer, det vill säga där det är mindre solbelysning. Bästa sättet är att få D-vitamin är sola på en ca 30 minuter på sommaren. Bra källor från kosten är fet fisk. Dock är det väldigt svårt att få i dig tillräckligt mängder och därför bör du ta kosttillskott av D-vitamin. Gärna i stor dos, det är helt ofarligt.

laxLax och annan fet fisk innehåller inte bara det fantastiska omega-3 fettet utan även mycket D-vitamin.

Kom ihåg att alla vitaminer och mineraler är viktiga. Det har olika funktioner och en bra balans är viktig. Vissa är dock lättare att få sig tillräckligt av. Jag rekommenderar en näringsrik kost men det är svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen från kosten nu för tiden, kosten har blivit allt mer näringsfattig tyvärr. T.ex. så innehöll en apelsin 40 gånger så stor mängd näringsämnen på början av 1900-talet som nu. Därför bör vi komplettera med kosttillskott.

multiproplus_tiny

http://www.muskelbygget.se/category/vitaminer-mineraler
Använd koden Ekbjörn 🙂

Sammanfattning D-vitamin

• Immunförsvar

• Mot andra sjukdomar

• Piggare

• Skelettet

• Psykiskt mående

why-do-we-need-vitamin-d-infographic-e1413579868543

Lämna ett svar