Att hålla formen

Först och främst tänker man naturligt nog på att ”komma i form” efter nyår. Men sen kommer nästa ”problem” och det är att hålla formen.

Om vi inte latar till oss under någon längre period så bör det vara lättare att hålla en form än att ta sig dit. För att tappa fett krävs ett underskott av kalorier (500 kcal underskott om dagen blir i teorin ca ett halvkilo i veckan) och för att hålla vikten räcker det med att äta kaloribalans (under förutsättning att allt du äter inte är skräp för då lär du gå upp ändå)

img_7383

Hur man håller sig motiverad att hålla formen kan skilja lite från person till person men mitt främsta råd är, som jag skrivit flera gånger tidigare, ta aldrig något längre uppehåll än en vecka från träning och bra mat. Tar du uppehåll längre (som nu?) så märker du att det sakta ”går utför” men på en vecka hinner det inte hända så mycket, nästan oavsett hur mycket du slarvar. Visst, du kan känna dig riktigt ur form efter en helg med massa godsaker och utan träning men det mesta är vätska. Du hinner inte lägga på dig mycket fett på så kort tid.

Samma sak när det gäller träningen och att tappa muskelmassa. På en vecka utan träning kan du tappa mycket ”tryck” men så länge du ändå får i dig hyfsat med protein så hinner du inte tappa så mycket muskelmassa.

I det bästa av världar är det ju såklart bäst att äta och träna bra varje vecka men på grund av livets omständigheter så kan det vara svårt ibland. Har du en tuff period som varar längre en vecka, vilket naturligtvis händer ibland så försök ändå få till någon träning och försök ändå att äta så gott du kan. ”Nu kan jag lika gärna skita i allt och börja efter det lugnat ner sig” är inget bra tänk. Släpp allt-eller-inget-tänket en gång för alla…

För att hålla formen så tror jag det är viktigt att tänka på hur bra det känns när man har den formen man gillar (sen får man acceptera ibland att det inte går att vara i sitt livs form året runt) . Tänka på hur lätt man känner sig, hur fit man känner sig eller hur pigg man är osv och sen försöka bibehålla det. Gör det till en livsstil med bra mat och träning, en sund livsstil är inte bara för att se bra ut, det innebär så många andra bra saker med. Att bli piggare, att bli smartare, att vara friskare och så vidare. Listan kan göras lång.

Och kom ihåg att träna det DU tycker är kul för att få det att bli av 🙂

 

 

 

Lämna ett svar