Ätardag och påfyllningsdag?

Två veckor diet avklarat. Bilder kommer snart. Det har gått väldigt bra hittills, normalt sett brukar jag vara mer sötsugen men jag tror att det inte blir lika mycket när jag äter lite mer än jag brukar (förmodligen) , brukar ju inte räkna kcal annars. Jag har till och med klarat mig utan de 5 g mörk choklad som jag faktiskt har på schemat 😉  I början av veckan körde jag en liten ”påfyllningsdag” och imorn planerar jag en ”ätardag”.

IMG_8273

Inför en tävling är det viktigt att fylla på med kolhydrater för att bli ”fylligare” . Riskakor är vanligt.

Fyller en ätardag eller påfyllningsdag nån funktion då under en deff?
Att fuska en dag i veckan och äta strikt resten är rätt vanligt för folk på diet. Vad är syftet med det då? Egentligen är största fördelen med att ha en fuskdag att underlätta dieten. Det är lättare att hålla sig strikt i sex dagar om man får fuska en sjunde dag. Hur mycket kan/får ”man” då fuska? Enkelt förklarat så är ju mer fusk desto sämre resultat…

Ett litet räkneexempel: Om du behöver 2500 för att vara på balans och äter 2000 kcal om dagen (500 kcal underskott per dag) så blir det 3500 kcal underskott på en vecka men om du har en ätardag/fuskdag där du äter 4000 kcal istället för 2000 kcal så blir det totala underskottet endast 1500 kcal. Det är alltså det totala kaloriintaget över tid som räknas, inte bara vad du äter EN dag.

IMG_8274

Godis är inte bra för hälsan men det är gott och kan faktiskt fylla sin funktion att fylla musklerna ?

Men det kan finnas andra, förvisso små, fördelar med att ha en ätardag. Om du ligger på ett kaloriunderskott en längre tid så sjunker förbränningen en aning och om du då tar en ätardag så boostar du förbränningen en aning. Hur stor den effekten är jag vet dock inte, eller om du effekten finns alls (jag vet inte den senaste forskningen inom detta område)

En annan fördel enligt mig att du kommer känna dig lite starkare och fylligare (kolisar lagras i musklerna och ger ”tryck”) efter en sådan dag. Indirekt kan det öka förbränningen en aning i och med att du kan träna lite hårdare. Detta är ju givetvis marginellt men ändå.

Jag lägger min ätardag lite strategiskt imorn, i helgen har jag tränat 4 pass och är lite extra tömd på kolisar och dessutom är min förbränningen en aning förhöjd imorgon (Efterbränning från dagens pass) och jag kommer även träna axlar /övre bröst som är mina prioriteringsmuskler 🙂  Istället för att endast bibehålla muskelmassa där så kan jag bygga ett par gram kanske i och med kaloriöverskottet.

Och en ätardag/fuskdag för mig innebär inte förton pizzor, läsk och bläblä utan det innebär lite mackor/frallor och en del lösgodis. För att överskottet inte ska bli lika stort heller så byter jag ut gainer/vitargo mot godis istället.

Vad är då skillnaden med en ”påfyllningsdag” ?
Skillnaden är att man äter fortfarande strikt men äter mer av bra kolhydrater. Som jag häromdagen åt ett par paket riskakor extra. Inför en tävling är det detta man gör, då vill man fylla på musklerna med massor kolisar för att man ska se köttigare ut, samtidigt som man torkar ut sig och man dessutom har kommit i sjukt bra form förhoppningsvis 🙂

En påfyllningsdag är ju ett bättre alternativ såklart men en riktig ätardag/fuskdag är ju fantastiskt gott när man ätit väldigt strikt en tid 😀

per@ekbjorn.se

Lämna ett svar