Fetter!

För det första, de flesta saker kan vara annat än bra eller dåligt!  Lär er det☝️ det kan vara mindre bra, mindre dåligt, bra i vissa situationer osvosv… 
 
Idag har stor del av dagen handlat om fetter. Det är skillnad på fett och fett. Det fett stor skillnad på fett och fett faktiskt… Vissa fetter fuckar kroppen fullständigt och vissa fetter gör underverk i kroppen. Tyvärr så är det många som inte vet om detta. Man ska inte dra alla över en kam så att säga. Det är samma sak när det gäller kolhdyrater men det här inlägget kommer att handla om fetter.
 följ det här så är ni på väldigt god väg mot en bättre hälsa ☺️
 
Nu ska jag inte gå in så djupt på keminivå som vi gjorde idag utan försöka förklara lite förenklat. Vi har olika typer av fett och den vanligaste indelningen är:
* Mättat fett
* Enkelomättat fett
* Fleromättat fett (Här hittar vi de bra Omega 3-fetterna)
 
Mättat fett: får ofta oförtjänt dåligt rykte. För att krångla till det lite här så finns det olika typer av mättade fetter också. Det som skiljer dom åt är hur långa fettkedjorna är. Jag ska inte gå in på det så mycket mer än att korta och medellånga har många bra egenskaper medands de långa är sämre.
De korta och medellånga hittar man i kokosolja, palmolja och mjölkprodukter. Enkelt förklarat kan man säga att de här är bra fetter. De används enkelt som bränsle och lagras inte gärna i fettcellerna. De långa fettkedjorna finner man främst i animalier (djurfett alltså) och dessa fetter är mindre bra – dock bättre än transfetter som jag kommer till senare.
 
Enkelomättade fetter: Finns i nötter, oliver, avokado, rapsolja. Det här är ett bra fett för kroppen. Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och andra sjukdomar.
Avokado innehåller bra fetter MEN hur nyttigt något än är så leder ett kaloriöverskott till viktuppgång, oavsett vad man äter. Se ALLTID till helheten vad du äter och hur mycket du rör på dig.
 
Fleromättade fetter: Här finner vi omega 3-fett och omega-6. Omega-3 har många väldigt bra positiva egenskaper på kroppen. Vissa omega 6-fetter har bra egenskaper och vissa sämre. Vissa minskar inflammationer och vissar ökar. Låter det här krångligt? Det kommer en sammanfattning i slutet 😉
Vi behöver både omega 3 och omega 6. Problemet är att vi oftast får i oss för mycket omega 6 i förhållande till omega 3 (i de flesta länder iaf) En omega 6-fettsyra med bra egenskaper är GLA-nattljusolja (som jag starkt kan rekommendera till de med PMS btw, jag har själv märkt av att den har positva effekter på PMS! Alltså inte märkt av på mig men utan att nämna några namn så har hon jag bor med använt sig om GLA som kosttillskott)
Sämre omega 6-fetter är ister och fett från nötkött.
 
Omega 3-fett minskar inflammationer i kroppen vilken minskar risken för en rad sjukdomar. Dessutom påverkar det hjärnan och allt vad de innebär, minskar risk för depression, förbättra syrerillförsel och ökar kondition, ökar fettförbränningen mm mm. 
 

 
Sen finns det något som heter transfetter. De finns både som konstgjorda och naturligt. Tyvärr så skiljer inte ens livsmedelsverket dessa åt. Konstgjorda/industriella transfetter är väldigt dåligt för vår hälsa på många olika sätt. De här fetterna finns i sådant som är uppenbart dåligt. På förpackningarna står de som härdat eller helvis härdat fett eller delvis hydrogenerat eller hydrogenerat fett. De finns i bakverk, chips, färdigmat osv. Syftet med dessa fetter är att de ska vara väldigt stabila och hållbara. Grejen är bara att de blir hållbara i kroppen också och är svåra för kroppen att bränna bort. Dessutom är det dåliga för hjärnan (faktum är att vi blir dummare av att äta mycket sånt här fett, omega 3-fett fungerar tvärtom), de ökar risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes osv.
 
Sen finns de naturliga transfetterna, CLA, som finns i idisslande djurs kött och mjölk. CLA verkar vara cancerhämmande, ökar fettförbränning och även ökar muskelmassan (marginellt såklart men ändock)
 
Frågan vi ofta hör är vilket smör vi ska använda. Frågan är väl mer om vi ska använda smör så mycket? För vad har vi det till? Jo bröd och det är mindre bra men gillar du bröd (jag gillar bröd och äter de varje frukost nu när jag bor på hotell?) så välj smör som inte innehåller transfett! Bregott tycker jag är bra . 
 
 
En annan fråga är vad vi ska steka i?
rapsolja, olivolja och kokosolja funkar bra men det viktigaste här är att inte steka på för hög värme för då bildas så kallade funny fat som är långt ifrån roliga fetter. Det är riktigt jävliga rackare som vi bör akta oss för! 
 
 En liten sammfattning då: 
Undvik transfetter. Det är bra att få i dig alla de andra typerna av fetter (och de får vi oftast utan problem) men de flesta skulle må bra att få i sig mer av omega 3-fetterna. Dessa finner vi främst i feta fiskar men även i frön, valnötter och rapsolja. Andra bra fettkällor är kokosolja, avokado, olivolja och nötter. Kom även ihåg att inte steka på för hög värme. 

Lämna ett svar