Många fördelar med gymträning

Jag tycker det är kul när någon frågar om jag kan skriva ett blogginlägg om något speciellt. Det händer inte så ofta tyvärr så jag blev glad igår när Tobbe Johansson som, har gymmet i Virserum http://www.virserumwellnesscenter.se/ ,bad mig göra ett blogginlägg om fördelarna med att träna på gym. För att bli fit eller bygga muskler tänker nog de flesta på i första hand men faktum är att det finns så mycket fördelar att jag inte vet vart jag ska börja…
 
Se bra ut 
 
Jag kanske kan börja med den vanligaste orsaken till varför de flesta av oss tränar. För att se bättre ut. Killar vill se bra ut för tjejerna och tjejerna vill vara snygga inför killarna. Så är det och det är inget fel med det. Man blir mer aktraktiv om man är vältränad. Noterbart är dock att det inte räcker att vara grymt vältränad för att få en tjej på fall 😉 ”Det är insidan som räknas” han ni nog hört, ja det gör den men utsidan räknas oxå. 
 
Stärka självförtroendet
 
När jag ändå är inne på vad killar och tjejer gillar hos det motsatta könet så är självförtroende något som ligger högt på den listan. Både när man blir intresserad av tjejen eller killen, när man sedan träffas och i ”sängkammaren” (eller vart man väljer att ha sex) , så är ett bra självförtroende (inte FÖR bra dock) ett plus och det självförtroendet stärker man självklart inte bara genom att träna, det är så mycket annat oxå, men träningen och resultaten bidrar absolut till ett stärkt självförtroende. 
Gymträning ger dig bättre självförtroende
 
 
Piggare och bättre sömn
 
De flesta jag pratar med som precis börjat träna brukar nämna att det känner sig allmänt piggare och att de sover bättre. Bättre sömn leder ju i sig till att man sedan är piggare på dagen. Bättre sömn stärker immunförsvaret och är bra för hälsan i allmänhet. 
Träning på gym gör att man sover bättre. 
 
 
Förebygger skador och minskar värk
 
Både de som har ett fysiskt krävande jobb och de som har ett stillasittande jobb har fördelar med att träna på gym. Om man har ett fysiskt aktivt jobb så används ofta vissa muskler väldigt mycket medans andra inte används alls. Det är vanligt att man använder framsida axlar mycket när man lyfter saker, målar, är frisör osv men baksida axel inte används. Detta leder till en obalans i musklerna med värk som följd. Framåtroterande axlar är dessutom inte så snyggt. 
I många tunga arbeten använder man ryggen mycket medans magmusklerna inte används och detta leder oxå till skador. Balans mellan musklerna på framsida och baksidan är viktig. 
Stillsittande och insidiga jobb skapar obalans mellan musklerna och det kan man åtgärda genom styrkträning
 
Om du har ett jobb där du inte rör dig så har du stor fördel av att träna på gym för att stärka upp hela kroppen. Tänk på att även skelettet stärks av styrketräning.
 
Socialt 
 
Att gå och träna tillsammans med en vän är en social aktivitet eller att träna själv och att träffa folk på gymmet är också socialt. Om du är ute efter att ragga men inte gillar att göra de ute på krogen så är gymmet en bra plats 🙂
 
Minskar risken för sjukdomar
 
Styrketräning bygger som sagt även upp skelettet vilket minskar risken för benskörhet osv. Det minskar även risken för vanliga sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. 
 
 
Styrketräning stärker skelettet
 
Minskar stress
 
Stresshormonerna minskar, som till exempel adrenalin, vilket avlastar hjärtat och gör att humör och sömn förbättras.
 
Roligt och något nästan ALLA kan göra
 
Avslutningsvis den viktigaste anledningen, det är kul att träna! Många tycker det är jobbigt att komma igång eller är rädda för att alla på gymmet ska vara jättevältränade. Så är det inte, på de flesta gym är det stor blandning av människor och det flesta som tränat ett tag är hjälpsamma mot nybörjare om de ber om hjälp. När man kommit igång och tränat och hållt på några veckor brukar folk märka resultat och tycka det är kul, fortsätter och märker ännu mer resultat. Det är fantastiskt 🙂
 
 
 

Lämna ett svar