Pasta eller potatis?

Vad är ”bäst” , potatis eller pasta?
 
Media har sedan en längre tid försötkt övertyga oss om att pasta är bättre än potatis. Anledningen till det är för att pasta har lägre GI än potatis och att många tror att GI är det enda som avgör hur nyttigt eller onyttigt ett livsmedel är. 
 
GI-Glykemiskt Index är ett värde på hur blodsockret förändras när du har ätit något som innehåller kolhydrater. 
Mat med snabba kolhydrater har generellt sett höga GI-värden och ökar således blodsockret snabbt och mycket. Mat med lägre GI ger mer sansade blodsockersvängningar. Det är en tumregel för GI. Om blodsockret höjs snabbt behövs mer insulin för att sänka det och insulin ökar inlagringen av dett. Dock är det fördelaktigt att äta/dricka livsmedel med högt GI efter träning för bästa återhämtning. 
 Tumregel. Rumtegel?
 
 
 
 
Spagetti med en koktid på 12-15 minuter har ett GI-värde på 49 (med glukos som standard)
Potatis har ett GI-värde på mellan 78 och 118 beroende på vilken sort det är. Att låga GI-värden är mer hälsosamma än höga kan stämma i flera fall men är dessvärre inte hela sanningen. För att avgöra vad som är bäst måste vi titta på andra faktorer, inte minst den glykemiska belastningen, GL. 
 
GL beräknas utifrån respektive livsmedel med GI och mängden kolhydrateri den aktuella portionen.
 
GL för en normalstor portion pasta är 24 och en normalstor portion potatis är mellan 20 och 24. Det beror på mängden kolhydrater vi äter spelar in. I den standardiserade pastaportionen, som väger 180 gram, får vi i oss 48 gram kolisar. En standardportion potatis på 150 gram ger mellan 20 och 26 gram kolisar. 
 
Om du behöver äta mycket kolisar kan pasta därför vara ett bättre alternativ än potatis, och vice versa. Det är också värdefullt att känna till att varje gram potatis mättar bättre än pasta och har därför högre mättnadsindex än pasta. Potatis är dessutom mycket rikt på vitaminer, mineraler och kostfiber, vilket pasta inte är. Fiberpasta eller fullkornspasta innhåller förvisso en liten mängd kostfiber, men totalt sett är näringsprofilen i potatis ändå högre. 
Litteratur
 
Angelöw, B (2005) Träna mentalt och förbättra ditt liv. Stockholm: Natur och kultur 
 
 
 
Hästpotatis. Det är den enda potatisen jag äter såklart. 
 
”vanlig” pasta är jag då och då trots att jag inte är så vanlig. Hoppas det är ok. 
 
Mer om GI i ett annat blogginlägg…
 
Som sagt, Om du behöver äta mycket kolisar kan pasta därför vara ett bättre alternativ än potatis, och vice versa men jag tycker självklart du ska äta det du tycker bästa om. Sen är det dumt att titta på enskilda livsmedel på det här sättet eftersom det är helheten som räknas, dvs hur du äter/dricker under hela dygnet i förhållande till hur mycket du rör på dig! 

”Jag blir tjock av pasta” Nej, man blir tjock/går upp i vikt om man äter mer än man förbrukar. Du kan äta ett kilo pasta om dagen och ändå gå ner i vikt om du rör mycket på dig… 
 
”Jag blir tjock av potatis” 

Nej, man blir tjock/går upp i vikt om man äter mer än man förbrukar. Du kan äta ett kilo potatis om dagen och ändå gå ner i vikt om du rör mycket på dig… 
 
Sen om hästar gillar potatis eller pasta vet jag faktiskt inte men jag kan ta reda på det om ni vill 🙂
 

2 kommentarer

Lämna ett svar