Stark som Karl-Alfred

Saft och andra förarbetade livsmedel som är sötade med fruktos kan möjligtvis göra din hjärna slö och sämre på att lär sig nya saker. Det indikerar en färsk studie på möss. Den visar att fruktos hämmar hjärncellernas förmåga att sända signaler till varandra vilket försämrar minnesförmågan och förmågan att tänka klart. Samma studie pekade dock lyckligtvis på att du kan motverka effekten avsevärt om du äter en kost som innehåller rikligt med Omega-3, som skyddar mot skador på synapserna. Synapser gör det möjligt för oss att lära oss och minnas saker. 
Ytterligare en bra sak med omega-3!
 

Serifiguren Karl-Alfred blev stark av spenat. Nu har det visat sig att det gäller oss andra också. Dock inte lika stark som han kanske men ändå :p
I en studie så fick en grupp möss nitrat i dricksvattnet, vilket gav dem betyligt ökad muskelstyrka. Nitrat förekommer naturligt i framförallt spenat och rödbetor (men vem fan vill äta rödbetor!?) men även i många andra bladgrönsaker som sallad och mangold. Mängden som mössen fick var realtivt liten, den motsvarade ungefär vad en människa skulle få i sig från 200-300 gram spenat om dagen. 
 
 
En annan stuider visar att spent och morötter blir fyra gånger sundare om man äter det ihop med avokado. Vad fyra gånger sundare innebär vet jag inte dock. 
 
 En bild på de lite större herrarna på SM i söndags. Småköttiga ryggar… 

Lämna ett svar