Bra fråga! BMR – viloomsättning

Fick en intressant fråga på kommentarer. Det är bra, fråga mer!
 
”Hej Per! Hur mycket energi gör man på ett ungefär av med på en dag av att bara vila samt sova? (inget mer). Jag har hört någonstans att det går att käka en pizza om dagen utan att röra sig ngt överhuvudtaget och typ ändå vara i energibalans. Detta kan väl inte stämma? :D” 
 
Svar: Hej! Hur mycket energi som går åt på en dag där man ligger helt stilla (om man nu skulle klara av att ligga HELT stilla !) beror på hur stor din FETTFRIA vikt är. Alltså din vikt minus vikten som ditt underhudsfett väger. T.ex en person som väger 100 kg och har 20% underhudsfett har en fettfri vikt (FFV) på 80 kg. Det finns en tabell som visar viloomsättningen (BMR) beroende på hur stor FFV är.
 
* FFV 30 kg = 1166 kcal
* FFV 40 kg= 1411 kcal
* FFV 50 kg = 1642 kcal
* FFV 60 kg = 1858 kcal
* FFV 70 kg = 2059 kcal
* FFV 80 kg= 2246 kcal
* FFV 90 kg= 2434 kcal
 
Tabellen visar även FFV för 35, 45 kg osv oxå men jag tyckte att detta räckte att skriva…

Alltså, om du är tillräckligt stor så kan du till och med hamna på energiunderskott genom att äta en pizza om dagen och inte röra dig alls 🙂 

 
Dock är det självklart inget opimalt sätt att gå ner i vikt!
 
Hur många kalorier en pizza innehåller varierar men normalt runt 1500 kcal tror jag?
 
För att räkna ut hur många kalorier man behöver för att vara i energibalans utgår man alltså ifrån denna tabell. Sen är det svårt att räkna ut hur mycket man förbränner i vardagen så att säga. ALLT man gör förbränner kalorier i olika mängd. Sen lägger man till det man förbränner genom promenader och träning. 
 
PS – Jag är inte helt nöjd med läsarantalet, så blir glad om ni läser oftare och rekommenderar bloggen till andra 🙂 Uppskattar dessutom om ni har önskemål om saker jag kan skriva om. Och kom ihåg att det är inte varje gång jag lägger ut på FB när jag skrivit något här. 
 
 

Lämna ett svar