God sömn

God sömn är en förutsättning för att du kan förbränna fett som sitter på din kropp. Det har forskare från University of Chicago nyligen bekräftat i en undersökning av sömnens betydelse för hur du går ner i vikt. I ett försök blev en grupp överviktiga satta på en strikt diet. (Påsatta!?)

Därefter skulle de följa sin diet i 14 dagar, hur de sov 8,5 timmar varje natt och i 14 dagar skulle de nöja sig med att sova 5,5 timmar varje natt. Resultatet blev att deltagarna i snitt gick ner i vikt lika mycket – nämligen 3 kilo i varje period. Ändå var det stor skillnad.

Då försökspersonerna sov gott varje natt kom cirka hälften (1,5 kg) av viktminskningen från rent fett (resten vatten och muskelmassa) Under den perioden då de sov dåligt stod fettminskningen i gengäld bara för cirka en femtedel (600 gram ) av viktminskningen.  När de var trötta blev de dessutom hungrigare och hade mer av hungerhormonet ghrelin i blodet.

Det är lite individuellt hur mycket sömn man behöver. De flesta mår bäst av 7-8 timmar. Vissa behöver mer och andra mindre. Om man tränar mycket och hårt så ökar behovet av sömn.

Sen är det ju självklart att om man är utvilad och piggare så orkar man träna hårdare vilken även det leder till mer fettförbränning!  Sov gott 🙂

En kommentar

  1. Gillar dina senaste inlägg!
    Gott nytt år och hoppas du får ett bra 2012!

    Tänkte på ditt inlägg för ett tag sedan hur många kcal muskler vs fett gjorde av med, det hade varit kul att få siffror på hur skillnaderna är under aktivitet / träning.
    Vet du om det finns någon forskning på det?

    Mvh

Lämna ett svar