Protein

Protein
Protein består av aminosyror. De är 20 till antalet. 8 av dem är essentiella, dvs livsnödvändiga som måste tillföras via födan medan de andra kan tillverkas i kroppen ur de essentiella. (Läs gärna mitt inlägg som jag skrev för några dagar sedan om aminosyror, eller det jag skrev för ett par månader sedan. )

Proteinkvalitet
Proteinkvalitet är ett begrepp som omfattar proteinets innehåll av aminosyror samt proteinets nedbrytbarhet. Med nedbrytbarhet menas kroppens förmåga att bryta ner proteinerna i kosten till fria aminosyror som kroppen sedan kan ta upp och använda till den egna proteinsyntesen. Generellt gäller att nedbrytbarheten för vegetabilier är 85% och cirka 95% för animalier.

Proteinkvalitet med avseende på aminosyresammansättningen benämns som det biologiska värdet (BV) på ett protein. Referensen för BV är det hela ägget som har BV på 100. Vassle 104, mjölk 88, kött, fisk 80-90.

Vassleprotein
Vassleprotein (whey) är det vanligaste proteinet. Whey 100 består av 82% protein och Whey 80 består av 62% vassle. Vassle finns i tre olika typer. Koncentrat som finns i alla pulver eftersom det är billigast, Isolat som en vidarutveckling på koncentrat som är finare som kroppen tar upp snabbare och lättare. Sedan finns hydrolysat som framställs genom en kemisk process och är olika snabba i upptaget.

Äggprotein (albumin) är ett snabbt protein som tagits från äggvita.

Kasein (mjölkprotein) är ett långsamt protein som finns i olika typer, koncentrat, kaseinat osv.

Skillnad på bra och dåligt protein!
Det som avgör priset på ett protein är råvaran, var den är tillverkad, hur den är tillverkad, vad har råvarutillverkaren för krav på sig i sitt land. Billigare protein innehåller ofta mer slaggprodukter och utfyllnadsmedel än de dyra. Priset baseras även på hur proteinerna är sammasatta, dvs vilka aminosyror man använda för att ”bygga” protein.

Det är alltså värt att lägga lite extra pengar för att köpa ett bra protein. Det är bra för både dina muskler och din kropp i övrigt!

Protein från proteinfabriken, Dahlblads och Olimp är kända för att ha hög kvalitet på sina proteiner.
http://muskelbygget.se/protein-c-65.html?osCsid=770d40a6863317b793bcf6b23775a2b8
 Ekorre som ätit BRA protein 😉

Lämna ett svar