Havregryn

Hittade ett inlägg från i mars som jag gillade så nu kommer det i repris…

Havregryn – älskar

Som ni förstått flera gånger tidigare är jag kär i havregryn eller haferflocken som det heter på tyska 😛 Det finns flera anledningar till det. Havregrynsdrinkarna (Havregryn, blåbär/hallon, protte, mjölk) är ett smidigt sätt att få i sig det musklerna behöver. Havregryn innehåller i stort sett allt vi behöver för att utvecka vår fysik och för att kroppen ska må bra.

Lite fakta om dom små gulliga havregrynen:

Havrekli innehåller fibersorten betaglukan, som förutom att sänka kolesterolhalten hjälper till att stabilisera blodsockernivån samt kan hjälpa immunförsvaret mot bakterieinfektioner. Havre är även den enda källan till vissa antioxidanter som kallas avenantramider. Dessa tros ha egenskaper som kan skydda kroppen från åderförkalkning

Havre är perfekt för frukosten. Men även som mellanmål! Havre ger kroppen långsamma kolhydrater som räcker länge över dagen, B-vitaminer, magnesium, järn, kalium, tiamin och zink.

Kombinera gärna havre med C-vitamin för bättre upptag och effekt i kroppen. 

Havregryn innehåller faktiskt relativt mycket protein, 13gram/100gram.

Andelen av aminosyran tryptofan hög i havre. Av tryptofan tillverkar kroppen hormonet serotonin.

Serotonin, när det är fritt mellan synapserna i hjärnan, får oss att känna oss lugna och tillfreds. Äter du mycket havregryn tillsammans med C-vitamin kan du bli på bättre humör därför att depåerna av serotonin i hjärnan ökar.

Havregryn innehåller även en del fett och den största delen av det fettet är enkelomättade fetter (bra fett)

Havregryn är alltså riktigt bra, man kan antingen göra havregrynsdrinken som jag alltid tjatar om, eller havregrynsgröt om man hellre vill det, annars kan man göra som en kompis gjorde för länge sen när jag berättade att havregryn är bra.. Han tog en stor skål full med havregryn och satt och åt! Han insåg rätt snabbt att det var väldigt torrt och jobbigt att äta, men jag tror han ändå envisades med att få i sig den där skålen med havregryn – jag hade ju sagt att det var bra med havregryn 😉

Lämna ett svar