Atletiskt och ZINK – ett viktigt mineral!

Lite skönt att inte jobba så mycket, blir riktigt atletliv då 🙂
Idag började jag deffen lite smått, eller har ätit normalt men gick morgonpromenad med Kim idag nästan en timme, sen blev det mage på eftermiddagen och en halv fotbollsträning innan jag skadade foten :S Fan så störande!
Har inte riktigt bestämt mig när jag ska börja deffen ”på riktigt” men kan bli i helgen… hoppas fotjäveln blir bra bara så jag kan gå normalt

 Imorgon blir det bänkpresstävling! Fick för övrigt reda på idag av atleterna jag tränar med att jag har riktigt dålig teknik i bänk, bra för när jag lär mig tekniken kommer jag göra fina ökningar 😛

Zink – en atletmineral?

Vi har mellan 2 och 3 gram Zink i våra kroppar. Det finns över 200 zinkinnehållande enzymer som bland annat deltar i nedbrytning av fett, kh, protein och nukleinsyror. Zink stabiliserar även strukturen hos protein och DNA. Zink är svårt att utveckla brist på, marginell brist kan dock förekomma.
12mg är tillräckligt för kvinnor och 15 mg för män.

Bra zinkkällor: vetegroddar, kött, fågel, lever, ost, nötter och mjölk

Som tillskott: För de som tränar mycket och då tänker jag främst på gym kan ett tillskott vara bra, sömnen påverkas positvit har jag märkt! För män med hög sexuell aktivitet är oxå Zinktillskott motiverat, så ni busgrabbar som ligger mycket kanske behöver mer zink 🙂

Zink är en viktig antioxidant och viss forskning tyder på att zink kan vara bra mot förkyldningar

En kommentar

Lämna ett svar