Träningsvärk – vad fan är det!?

Äckligt snorig, ont i ryggen, trött och confused av olika anledingar så inget bloggande, eller jo, ett inlägg som jag skrev för aslänge sen i repris.. om träningsvärk:

De flesta av oss har upplevt träningsvärk och vet hur det känns. Men vad är egentligen träningsvärk? Träningsvärk kan delas in i akut värk direkt under och direkt efter ett träningspass, dels sekundär värk som uppstår 1 dag, eller ibland 2 dagar efter passet. Den akuta värken beror på sura metaboliter i form av mjölksyra, arakidonsyra etc. En annan faktor är en ökad vätskemängd i muskelfibrerna. Vätskan gör att trycket i muskelfibrerna ökar vilket registreras av smärtkänsliga receptorer.


Den egentligen träningsvärken som uppstår någon dag senare beror också på en tryckökning i muskelfibrerna. Trycket är ett resultat av ett vätskeinflöde i samband med en inflammatorisk process i muskeln. Inflammatorisk process låter kanske för många lite skrämmande men en inflammation är muskelns väg till läkning! Både den mekaniska nötningen vid styrketräning samt fria radikaler* vid aerob träning* (konditonsträning) bidrar till att förstöra muskelfibern. (som sedan byggs upp nära vi vilar och äter bra mat!


Är träningsvärk nödvändligt för att få ut något av träningen då? Nej, träningsvärk är inte ett mått på om passet varit effektivt eller inte. Man kan få full effekt utan träningsvärk. Hur mycket träningsvärk man får är individuellt och beror på hur van man är vid just den typen av träning. Om man håller upp en längre tid från träningen och sedan börjar igen får man ofta träningsvärk, eller om man provar någon form av träning man är inte så van vid.


Sammanfattning: Träningsvärk beror på vätsketryck i muskeln och träningsvärk är inte är måste för träningsresultat!

2 kommentarer

Lämna ett svar