Fotboll+gymträning?

Det är många som både spelar fotboll och tränar på gym. Det har jag med gjort nästan hela tiden sen jag började bygga. Men jag har varit knäskadad från och till under många år. 2 år var jag helt borta från fotbollen nästan. Tråkigt, men trösten var att jag då kunde träna ben 🙂 Det är mest benträningen som blir lidande om man samtidigt spelar fotboll. Nu vill jag inte skrämma upp någon men fotbollen (eller annan konditionsaktivitet) förstör muskelbyggandet lite. Men det är jävligt skoj och för hälsan är det ju en bra kombination att både träna på gym och kondition, det är även bra för fettförbränningen!
 hej spänntönt

Varför blir då muskelbyggandet lidande av fotbollen? Lite förenklat: Om man tränar fotboll eller likande så får kroppen använda energi till att återhämta sig efter efter fotboll istället för att bygga upp musklerna (Gymträning bryter ner musklerna och när man sedan äter och vilar byggs dom upp)
Kortare konditoinspass på typ en halvtimme ett par gånger i veckan ”förstör” knappt något.

Några tips för att spara muskelmassa: Ta protein eller aminosyror cirka en halvtimme innan träning eller match, sen gainer direkt efter! Eller börja dricka lite av gainersen under aktiviteten, ta ett par klunkar i paus t.ex om du spelar match 🙂

Men det finns faktiskt några fördelar att träna kondition för att bygga muskler: Större energitillförsel till arbetande muskler till följd av en ökad syresättnning och förbättrad förmåga att förbränna fett, snabbare återhämtning genom en förbättrad blodcirkulation renar musklerna från sura metaboliter (mjölksyra mm), blodfyllda muskler blir större vilket kan resultera i starkare biomekanisk kedja då musklernas hävarmar blir större

Får man inte större benmuskler av fotboll då? Om man inte tränat ben på gymmet och börjar spela fotboll kan musklerna bli lite större, men tränar man ben på gym så ”förstörs” det lite av fotbollen. Vaderna däremot kan växa, vaderna är lite speciella muskler och det diskuteras flitigt på olika träningsforum hur man får vaderna att växa 🙂 Vissa hävdar att bara TUNG träning får dom att växa, vissa tror att aktiviteter som t.ex fotboll bygger på vadmuskulaturen och vissa tror att man inte kan påverka vadmuskulaturen nämnvärt, det är genetiskt hur stora vader man har.

Lämna ett svar