Deff och bulk

 Benträning!?

Tränade ben idag, underbart som vanligt 🙂 Benpress förton kilo typ, ett par set vader i benpressen, liggande legcurl, raka markisar, sittande legcurl och avslutningsvis några sinnesjukt jobbiga set utfall!
Trodde det skulle vara jobbigt idag eftersom jag spelade fotboll igår, eller det var givetvis jobbigt med trodde det skulle vara värre…

Några begrepp vi ”gymråttor” använder oss av är bulk och deff och offseason och onseason, men vad menas egentligen med allt detta?
Bulk: Det är den träningsperiod då man ”bygger” och är nästan det samma som offseason. Förutsättningen för att bygga är att ligga på kcalöverskott, dvs äta MER än man förbrukar. Det bästa är om man kan äta några hundra kcal mer än´man förbrukar, men eftersom gemene man inte räknar alla kcal man äter så det bästa är att köra på känn och lära sig ungefär hur mycket man ska äta.

Ökar man i styrka och muskelmassa och inte lägger på sig för mycket fett är lagom 🙂 Lägger man på sig för mycket fett kallas det grisbulk och vissa bryr sig inte om det, men det är inget måste att grisbulka för att lägga på sig muskelmassa!

Deff: Det är den period då man ska bli av med fettet men samtidigt behålla så mycket muskler som möjligt.(nästan samma som banta, men banta är ett sämre alternativ då man i regel även tappar muskelmassa vilket leder till att man efter bantningen går upp all fettvikt + lite till) Då måste man ligga på kcalunderskott, cirka 500kcal är lagom och det leder till en viktnedgång på cirka 0,5kg i veckan. Om man går smabbare än så tenderar man att tappa muskelmassa. När en bodybuilder är nerdeffad inför en tävling brukar man kalla det för onseason.

Hur är det med gymråttan Ekbjörn då? (Kul uttryck som ja hörde idag 😛 ) Jo han brukar oxå deffa ner sig lite då och då, men eftersom jag inte lägger på mig fett så lätt (har desto svårare att lägga på mig muskler) så behöver jag normalt bara högst 2 veckor för att komma i vad jag tycker bra form, dvs cirka 6,5% bf (bodyfat). ”offseason” ligger jag på cirka 7-7,5% bf.

Bra form är ju självklart individuellt vad man tycker det är. För några år sedan låg jag på 16% bf en vinter och deffade ner mig till 12% och tyckte jag hade bra form då, men eftersom man hela tiden strävar efter att bli bättre och bättre så får man hela tiden nya mål med sin träning. Och eftersom jag tränat sedan urminnes tider nästan så har jag hela tiden satt upp högre och högre mål med träningen. Något jag tror är viktigt är att inte jämföra med andra utan att tävla mot sig själv!

Blablabla eller intressant?? Kommentera gärna 🙂

2 kommentarer

Lämna ett svar