Optimala träningsdosen?

Eftersom jag tränade så mycket förra veckan så började jag fundera på ett inlägg om vilken mängd träning som är den optimala? Jag kommer inte kunna ge något enkelt svar på den frågan så vill ni ha ett enkelt svar kan ni sluta läsa nyss typ 😉 Först  måste man fråga sig optimala träningsdosen för VAD? Bygga muskler, bli bra i en idrott, gå ner i vikt, vara hälsosam? Jag tänkte kika just på dessa fyra ”målen” och ungefär vilken dos som kan vara lämplig för dessa. Sen är det viktigt att komma ihåg att ALL (nästan) träning är bättre än ingen träning 🙂

  • Bygga muskelmassa: Många verkar tränar varje muskelgrupp EN gång i veckan. Då tränar de en eller ett par muskler vid varje tillfälle, t.ex. bröst och triceps på måndagen, ben tisdag osv sen fortsätter så nästa vecka. Det går att bygga muskler på det här sättet men jag tror det är bättre att träna varje muskel mer frekvent än en gång i veckan. Om du tränar så bryts muskeln ner och när du sedan äter (bra) och vilar så byggs den upp. Här är många faktorer som spelar in men tränar du ett bra hårt pass och äter/vilar bra så bör muskeln vara återhämtad inom tre dygn, kanske ännu fortare. Då borde det bästa vara att träna varje muskel med ca tre dagars mellanrum. MEN ibland kanske man sover sämre, ibland kanske man ätit dåligt, stressat mycket, är töntförkyld osv och då försämras återhämtningen. Och ibland kanske inte tiden finns att träna ALLA muskler med tre dagars mellanrum, det blir ju trots allt rätt många pass då ifall du endast tränar några muskler per pass. Tränar du helkroppspass så är nackdelen att varje muskel inte får så mycket träning (förmodligen inte tillräckligt med stimulering för att växa maximalt). Mitt tips: Sträva efter att träna varje muskel var tredje/var fjärde dag, så länge du känner att den är återhämtad då men räkna in ”livets omständigheter” och bli inte besviken om du inte kan träna så mycket. Kom även ihåg att när du tränar en viss muskel så används andra muskler och hjälper till vilket kan öka på tiden för återhämtning.

  • Bli bra på något inom träning eller bli bra i en idrott: Här har jag inte tillräckligt med kunskap att yttra mig inom varje idrott och så skiljer det sig så mycket. Här får man kolla på elitidrottarna inom varje gren. De kan tränar 20-30 timmar i veckan. Ska man bli bra på något så krävs mycket träning, så är det bara. Man kan ha gener för det men för att bli riktigt bra krävs även hård träning. Det som är risken här är att bli övertränad och det gäller att ligga nära den gränsen utan att gå över den. Blir du övertränad så blir du sjuk, skadad, sämre/svagare osv och det kan ta lång tid att komma tillbaka då.

 

  • Gå ner i vikt / bli fit. Du kan i princip bli väldigt fit genom endast ett par pass i veckan faktiskt! Och du kan träna 1o timmar i veckan och ändå inte bli fit. Varför är det så? Allt handlar om kosten. Om du ligger på ett kaloriunderskott går du ner och ett överskott går du upp. Det är grunden sen finns andra faktorer som spelar in också. Om du inte skulle träna något och ligga på underskott blir du ”bara” smal och inte fit. Det opitmala då? Det är svårt att säga exakt och det skiljer sig från person till person men en sak är klar, för att bli fit (alla tycker olika här men vad de flesta tycker är en snygg kropp) så behöver någon typ att styrketräning. Att sedan komplettera med någon fettförbrännande aktivitet kan underlätta men det är ändå gymmet som är grunden här. Optimalt är nog kanske 4-6 gympass sen promenader varje dag eller några konditionspass i veckan. Jag har själv blivit fit genom endast hårda gympass och jag har blivit fit genom hårda gympass plus promenader.

 

  • Hur mycket är det bäst att träna om man ska vara hälsosam då? Det är också svårt att säga exakt och här spelar det också roll hur man äter, sover, stress och andra faktorer. Personligen tror jag att det allra bäst för hälsan är att träna både någon typ av styrka och kondition. Att även köra t.ex yoga och att stretcha tror jag boostar hälsan ytterligare. Det bästa när man väljer vilken typ av träning är att göra sånt man tycker är kul. Dels blir det av då och dels så mår man bättre helt enkelt för att man tycker det är kul.

Slutligen, träningen är viktigt både för resultat såklart och för hälsan men det annat i livet som påverkar både resultat och hälsan. Att äta bra, att sova bra, att umgås med rätt människor, att inte stressa för mycket, att inte oroa sig för mycket, att trivas på jobbet osv…

Frågor och synpunkter är välkommet 🙂

Kom ihåg tävlingen på Ekbjörn onlinecoach Facebook som pågår nu 🙂

 

Lämna ett svar