Mjölk

”Naturens egna sportdryck” och ”Mjölk ger starkt skelett”  har vi ju hört men hur är det egentligen med mjölken? 🙂

pouring a glass of milk creating splash

Personligen tycker jag mjölk är töntigt och smakar illa men är väldigt gott med oboy i 🙂

Vi kan börja med att ”sålla” bort en hel del människor direkt. Många är laktosintoleranta eller känsliga mot laktos, ni kan gärna låta bli att dricka mjölk eller se till att få i er väldigt lite av det iaf. Mellan 70 och 90 procent av jordens vuxna befolkning är laktosintolerant. I Sverige är det 10-15 % .

Men hur är det då med att det stärker skelettet som vi alltid hört? En relativt nya studie där man följt 110 000 människor under 20 år (rätt stor studie alltså) visar att kvinnor som drack mycket mjölk (tre glas eller fler) istället hade fler frakturer än de som drack högst ett glas. Dessutom hittade forskare ett samband mellan hög konsumtion och ökad dödlighet.

ko
Om någon missat det så kommer mjölk från kor.

Naturens egna sportdryck då? Ja om man är ”motionär” så funkar mjölk ok som återhämtningsdryck, det är dock inget optimalt men jämfört med att t.ex. att bara äta en banan eller inget alls så är mjölk bra. Ska mjölken funka hyfsat bra som återhämtningsdryck så krävs rätt stor mängd, uppåt 7 dl (då får man i sig 20 g protein). Mjölken ger även kolhydrater och många näringsämnen. Dock är 7 dl mindre bra ur en hälsosynpunkt.

Hur är det då med mjölk och hälsa i övrigt då? Mjölk är inget jag skulle ge någon på ett kostschema, om det inte är en riktig mjölk-lover för då kan han eller hon få drick något glas om dagen…
Det finns bättre saker att ”fylla kalorikvoten” med anser jag.

Om du inte bryr dig om fettförbränningen och bara ska bygga så kan jag tycka att lite mer mjölk är ok. Just ur muskelbyggarsynpunkt finns inga direkt nackdelar med mjölk. Mjölk innehåller naturligt tillväxthormoner, IGF (så kalven ska växa och bli stor)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här däremot, det är både gott och nyttigt 🙂

Syrade mjölkprodukter som fil och yoghurt är däremot bra för träning och hälsan. De innehåller probiotika. Probiotika är nyttobakterier som är bra för tarmfloran och även immunförsvaret. Probiotika har även visat sig bra mot allergier av olika slag. Nyttobakterierna hämmar tillväxten av skadliga bakterier.

Ska du prompt dricka mjölk ändå så välj ekologisk mjölk. Ekologiska kor tillbringar mer tid ute än vanliga mjölkkor, och de äter inte antibiotika, hormoner eller besprutat foder. Deras mjölk blandas inte med vanlig mjölk utan behandlas i en separat process hela vägen från gård till förpackning. En brittisk undersökning visar också att kor som blir kallade vid namn mjölkar 3,4 procent mer på ett år än kor som bara får vara en i besättningen. Kor som mår bra ger mer och bättre mjölk helt enkelt.

img_6798

Levi dricker inte mjölk men han gillar kor?

Lämna ett svar