Kalorier

Häromdagen hade jag en omröstning på instagram (oakbear) om mina följare vet vad en kalori är. Många tycks fortfarande tro att det är något farligt men förstår inte riktigt vad det är.

En kalori (eller kilokalori som det egentligen heter) är energi. Allt vi äter innehåller energi i varierande mängd. Vissa saker innehåller mycket energi och vissa innehåller lite sen finns allt där emellan. Kalorierna kan vara bra eller dåliga, men även allt däremellan.

Rapsolja och olivolja innehåller 900 kcal per 100 gram vilket är högst men det är bra kalorier. Även nötter innehåller mycket kcal (ca 600 kcal / 100 g) och även det är bra kcal.

Ett gram kolhydrater innehåller 4 kcal

Ett gram protein innehåller 4 kcal

Ett gram fett innehåller 9 kcal

Ett gram alkohol innehåller 7 kcal

• Om du äter alldeles för lite kalorier (energi) kommer du vara orkeslös, tappa muskelmassa och lättare bli sjuk.

• Om du äter lite mindre kalorier än du förbrukar (litet kaloriunderskott) så minskar du i fett, speciellt om du även tränar.

• Om du äter lika mycket kalorier som du förbrukar (energibalans) så håller du vikten.

• Om du äter fler kalorier än du förbrukar så går du upp i vikt. Om du tränar oxå så bygger du även muskler. Om kaloriöverskottet är stort går du upp mer/snabbare

På en dag eller två med kaloriöverskott kan du gå upp lite i vikt men inte mycket i fett. För att gå upp i fett krävs en längre tid av kaloriöverskott.

Vill du veta mer om kalorier? Per@ekbjorn.se ? våga fråga ☺️

 

Lämna ett svar