Gå upp i vikt

Många kämpar för att gå ner i vikt men det finns även de som kämpar frenetiskt med att gå upp i vikt. I teorin är det precis samma sak båda delarna men omvänt. Gå ner i vikt- kaloriunderskott, gå upp i vikt- kaloriöverskott. 

Jag har hört många som säger till mig att de äter så mycket men ändå inte går upp i vikt. Jag påstår inte att de ljuger, det kan vara så att de upplever att de äter mycket men de äter (uppenbarligen) inte tillräckligt mycket så det enkla svaret är: Ät mer. De kanske äter mycket några gånger i veckan men alldeles för lite de andra dagarna. De kanske äter en stor måltid per dag men sen inte äter så mycket mer. Det är ett kaloriöverskott över tid som leder till viktuppgång. Sen har många alldeles för bråttom, det finns (oftast) ingen anledning att gå upp fort i vikt (mestadels fett) . Det GÅR INTE att lägga på sig muskelvikt snabbt tyvärr. 

Mitt tips är ett litet överskott per dag och träna styrketräning för då bygger du muskler men inte lägger på dig så mycket fett. 

Precis Som vid viktnedgång är det bra att basera sin kost på bra mat men ska du upp i vikt kan du gärna trycka i dig lite ”smidiga kalorier” oxå, som tex ostmackor eller annat gott. 

Det är fortfarande bra att få i dädig hyfsat mycket protein men det klassiska exemplet med killen som dricker proteinrik , plötligt slutar med det och äter en kanelbulle istället för proteindrink och först då börjar göra ökningar på vågen och på gymmet. Är en kanelbulle bättre än en proteindrink? Oftast inte men i det här fallet går killen från energibalans till överskott genom de extra kcal och protein får han i sig tillräckligt ändå från kosten☺️

Ett smidigt sätt att få i dig extra kcal är att ta en gainer efter träningen (kolhydrater och protein) samt att hälla lite olja på maten och/eller havredrinken?

Själv kämpade jag med viktuppgång när jag var yngre tills jag insåg att jag var tvungen att äta/dricker fler kalorier för att gå upp?

Vill DU ha hjälp? Per@ekbjorn.se ?

Lämna ett svar