Frukt och grönt

 Försöker såklart få i barnen frukt och grönt så gott det går men ibland bakas det pepparkakor eller äts annat onyttigt ?

”Frukt och grönt” = Frukt, grönsaker och bär! Rekommendationen är 500 gram om dagen. Jag får dagligen i mig hallon/blåbär samt blandade grönsaker en eller ett par gånger om dagen men når sällan upp till 500 gram totalt. Vissa grönsaker är bättre än andra och generellt är det bäst att variera sitt intag för att få i sig olika näringsämnen. 

Frukt och grönt innehåller vitaminer, antioxidanter och fibrer i varierande mängd. Det är relativt enkelt att öka på sitt intag(?)Använd grönsaker i maten och inte bara som sallad. Gör en smoothie eller egen juice. Eller gör en sallad till maten oftare ?

Varför är det bra med frukt och grönt då? Dels för hälsan, du minskar risk för många sjukdomar samt stärker immunförsvaret. Du kan lättare hålla vikten/gå ner i vikt. Men även för prestation, om du blir förkyld så kan du inte träna och äter du för lite frukt och grönt kan du få brist av vissa näringsämne vilket kan hämma prestationen. 

För övrigt så innehåller vissa kryddor väldigt mycket antioxidanter (som skyddar kroppen mot fria radikaler) Mängden antioxidanter mäts i ORAC-värde (gurkmeja  ORAC-värde 160000. Gurka  ORAC-värde  60… )

Lämna ett svar