Blir man tjock av kolhydrater?

Det pratas mycket om kalorier. Både här och på resten av internet. Är man intresserad av att gå ner, upp eller behålla vikten är det bra att ha lite koll på kalorier men viktigt att inte bli besatt. Kalorier är energi. Allt vi äter innehåller energi. Ett gram fett ger ca 9 kcal, 1 gram protein ger 4 kcal (men ”netto” blir bara 3 kcal) och ett gram kolhydrater blir 4 kcal. 

Om man ska gå ner i vikt ska man äta/dricka färre kcal än man förbrukar. Om man dessutom vill att vikten man tappar ska bestå av fett bör man se till att få i sig relativt mycket protein och gärna styrketräna.

Nu verkar fortfarande många vara rädda för kolhydrater. Nu säger jag absolut inte att man ska vara rädd för fett heller men läs det jag skrev innan- ett gram fett ger 9 kcal och ett gram kolhydrater ger 4 kcal. Då borde det vara logiskt att istället främst minska på fettintaget på diet vilket både jag och många andra gör med stor framgång. 

Dock bör du aldrig ta bort fettet helt och vara extra noga med att se till att få i dig bra fetter om du ska minska ner mängden fett. Bra fetter: Fet fisk, avokado, äggula, oliv och rapsolja, nötter, mandlar och frön. Övriga fetter är inte dåliga men sådana man gärna kan minska på under diet. Dåligt fett är transfett.

Lycka till ☺️

Lämna ett svar