Ät inte för lite!

Jag hittade en intressant artikel på styrkelabbet.  Det är en studie från karolinska institutet som visar hur lågt kcal-intag som ger negativa effekter vid en diet. När man kommit ner på en relativt låg fettprocent så visar sig de negativa effekterna vid under 30 kcal/ FFM för kvinnor och vid 25kcal / FFM för män.  FFM står för fettfri massa, dvs din vikt minus din fettvikt. I mitt fall tex, jag väger ca 84 kg nu och ligger på ca 5-6% i fettprocent.  Min FFM blir då ca 80 kg. Det innebär att om jag ligger på under 2000 kcal per dag kan jag få de negativa effekter som är: förlust av muskelmassa (upp till 50% av viktnedgången ). Försämrat humör, nedstämdhet och irritation. Och försämrad hormonprofil (lägre nivå av olika tillväxthorm antar jag) . Kom även ihåg att den maximala fettförlusten per dag är 70 kcal /kg kroppsfett. Har du tio kilo fett kan du tappa 700 kcal per dag vilket innebär 1 hekto fett.

Lämna ett svar