Är du SUR!?

Många känner till att våra insjöar ofta är försurade. Då kalkas de. Vår kropp består av 70% vatten och faktum är att många av oss människor också är försurade.

(pH är ett mått på surhet och styrs av aktiviteten av vätejoner. pH 7 är neutralt och ett lågt pH (under 7) är surt medan ett högt pH (över 7) är basiskt.

Olika organ i kroppen behöver olika pH-värden. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska pH-värdet vara neutralt, dvs. ca 7 till svagt basiskt.)

ph_spektrum_mat_54c21b1c2a6b2298e2ece360

Små barn är nästan alltid svagt basiska eller åtminstone pH-neutrala. Ju äldre vi blir, desto surare blir vi. För vissa går den processen betydligt snabbare än hos andra, det kan bero på kost, läkemedelsbehandling eller överskott av candida (vilket försurar kroppens miljö)

Maten vi äter är antingen basbildande eller syrabildande. Generellt är det ”dålig mat” som gör oss sura samt stress och bra mat som är basbildande. Både basbildande och syrabildande mat behövs. En kvot på 75% basbildande och 25% syrabildande är det bästa, i Sverige är förhållande dock det motsatta.

Mineraler som till exempel kalcium, magnesium och zink gör kroppen mer basisk.

Mat som innehåller mycket protein är bra mat som ni vet, även nötter och havregryn, dock är den lite syrabildande vilket innebär att vi bör kompensera den med extra mycket basbildande mat.

Som vanligt har stress ett finger med i spelet även här och fuckar upp även det här, stress är alltså stark försurande…

Jag testade mitt pH-värde igår och det såg faktiskt bra ut 🙂 Även mamma testade och föga förvånande så var hon en aning försurad.. Men det ska vi råda bot på med hjälp av bikarbonat 🙂

PH 4: Starkt försurande < PH 7: Lågt försurande > PH 7: Svagt basiskt > PH 7 & < PH 10: Högt basiskt
Vitt bröd Kött och fisk Kålväxter Citron, grapefrukt, lime, melon
Snabba kolhydrater Mjölkprodukter, margarin Grönsaker Morot, spenat, gurka
Alkohol Baljväxter, spannmål Frukt och bär¨, avokado Nypon, vitlök
Läsk, socker Nötter och frön Mandel Färska bönor
Kaffe Olivolja Ingefära Cayennepeppar, brännässla

Tabell: Exempel på livsmedel med syrabildande och basbildande förmåga.

Hur ser man då om man är försurad? Dels är symtomen på försurning: Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma. Degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes.

Att bli mer basisk hjälper inte bara mot alla dessa åkommor, en höjning av pH-värdet till en alkalisk nivå främjar fettförbränning och därmed viktminskning. Även musklerna lär må bra av att kroppen blir mer basiskt eftersom försurning kan öka muskelnedbrytningen.

Sen finns pH-stickor:

Varför bikarbonat då? Eftersom det är starkt basbilande och för att det även har många andra hälsofördelar 🙂

Börja med att endast ta en väldigt liten dos (för att se så magen klarar av det) , öka sedan på till en halv tesked och eventuellt upp till en hel tesked. Blanda i vatten och drick en eller ett par gånger om dagen lite beroende på hur mycket försurad du är. Viktigt att vänta ca en timme efter måltid eller en timme innan måltid.

bikarbonat_50ec90afe087c351bc7b36bf En sån här påse kostar inte många kronor och att hälla i lite sånt här i ett glass vatten och dricka tar inte många sekunder. Ibland behövs inte så stora och dyra åtgärder för att få stora resultat för hälsan. Varför känner inte alla till det här och varför rekommenderar t.ex. inte läkare det här? Det är för att det stora pengarna och makten finns i läkemedelsindustrin…

  • Många är försurade
  • Det är främst socker, andra snabba kolhydrater och stress som gör oss försurade
  • Försurning kan orsaka en mängd sjukdomar och förstör även träningen
  • Ät mer basbildade mat
  • Drick bikarbonat för att bli mer basisk
  • Stressa mindre
  • Kolla ditt pH med hjälp av pH-stickor

Lämna ett svar