För mycket cardio är inte bra☝️

Ska man inte gå ner i vikt att ligga på kaloriunderskott? Jo men det är inte allitd så enkelt tyvärr. Man kanske undrar varför det inte händer något när man träna långa cardiopass flera gånger i veckan? Svaret kan vara att det handlar om hormoner, i synnerhet hormonet kortisol.
Folk som kör för mycket cardio kan ha ett så kallat ”kortisol-utseende” (lite pluffsig). Mycket cardioträning i ”fel” zon (varken lågintensivt eller högintensivt) kan orsaka kroniskt förhöjda kortisolnivåer som i sin tur kan störa vår insulinmetabolism. Och när detta händer så kan både sköldkörteln och binjurarna påverkas.
 
Hur mycket cardio ska man göra då?
 
Problemet med cardio är att ju mer du gör, desto mer måste du fortsätta att göra för att få samma resultat.
Använd styrketräning som primär form av träning, för att bygga muskler, stärka skelettet och forma kroppen. Släng in ett par intensiva cardiopass om du vill träna kondition (vilket är väldigt bra för hälsan) men om du vill bli fit så undvik långa konditionspass.
 
De ständiga tankarna om att bli fit är också stressande och ökar förmodligen dina kortisolnivåer. Försök att inte tänka SÅ mycket på att bli fit utan njut av din träning!

3 kommentarer

  1. Hej per! Va tar du för ett kostschema? Har verkligen stannat av på vågen här, förra året tappade ja snabbt vikt men då hade ja mer o ta av, nu står vågen helt still o ja får panik.. Äter 1500kcal per dag, tränar fotboll 3 dagar i veckan plus match, gymmar 3 gånger i veckan och oftast lite promenader på det. Varför funkar det inte?

  2. Hej!

    Jag heter Simon och driver bloggportalen Disciplin.se, vi söker nu fler personer som är intresserade att blogga om träning. Vi betalar dig för dina besökare och vi erbjuder nu en gratis domän, t.ex. Dittnamn.se om du börjar blogga hos oss. Med möjlighet till att bli premiumbloggare och få en fast månadslön.

    Har du några frågor så kontakta oss på info@disciplin.se eller skapa din blogg idag.

    Hälsningar
    Simon – Disciplin.se

Lämna ett svar