Bikarbonat

Bikarbonat är bra för både hälsan och kan även vara prestationshöjande. Sen finns det massor andra bra saker man kan använda det till, bland annat att få bort dålig lukt, städning, fixa tänderna och så vidare. I detta inlägget förklarar jag främst hur de påverkar hälsan samt dess effekter på träningen. 

Bikarbonat balanserar PH-nivån i kroppen och ger cellerna ökad syresättning vilket har en mängd positiva effekter.

 

 

Bikarbonat innehåller väldigt mycket koldioxid. För att ta upp det kan man både dricka och ha det i ett härligt bad (det kan även fungera med ett oärligt bad?) Koldioxid vidgar blodkärlen och därmed får kroppen mer cirkulation vilket medför många fördelar. Bikarbonat är egentligen vanligt natriumbikarbonat, som många känner till ifrån bakning då bikarbonat finns i bakpulver. 

Det finns flera anledningarna till att vi har för dåligt med syre i kroppen, t.ex ytlig andning, stress, kost med för lite levande föda, dålig sömn, för lite sömn, sjukdomar, infektioner.  Eftersom bikarbonat minskar blodets försurning har sjukdomar väldigt svårt att få fäste i kroppen.

 Undvik att bli försurad. Undvik helst också att bli för sur… 

Vad händer när vi är försurade?

Syra lagras i lederna, bindväven, skelettet kalkas ur och sjukdomar kan uppstå då svamp, parasiter och bakterier trivs väldigt bra i en sur miljö. Detta leder till en mängd olika sympton som till exempel dålig matsmältning, trötthet, tarmproblem, diabetes, hjärtsjukdomar och en rad andra olika sjukdomar. 

Tarmarna bör ha ett PH på 7 eller högre, de flesta har under 7 vilket ger olika symptom och svag kropp som senare riskerar att utvecklas till sjukdomar. Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden.

Hur höjer man PH-värdet?

Ta hjälp av bikarbonat och ändra kosten! Grönsaker och frukt balanserar och höjer PH-värdet. 
Grönsaker, frukter, rotfrukter, bär, citron, grapefrukt är väldigt bra basiska livsmedel. Tillskott av kalcium, kalium magnesium samt chlorella. Även msm som jag skrev om för en tid sen gör kroppen mer basisk (läs det inlägget om du inte redan gjort det☝️). Drick ordentligt med vatten, gärna citronvatten. 

Vad skapar dåligt PH?
Kött (alla djur)
Ägg
Socker (ej från färsk frukt)
Alla mjölkprodukter därför att dessa är slembildande och skapar toxiner i kroppen
Margarin
Kaffe, svart te
Läsk, saft, alkohol, tobak
Läkemedel

Noterbart är att ägg och kött fortfarande är väldigt bra livsmedel. Mjölk likaså, dock bör man inte inta för stora mängder av mjölkprodukter. Samma sak med kaffe, det är bra men i rätt dos☝️

Vi kalkar sjöar och ger djur kalktillskott, är det inte då logiskt att vi försöker balansera vår egen syra/bas-balans?

Hur dricker man bikarbonat?

Prova första med en ytterst liten dos och öka sedan successivt för att magen ska vänja sig. Efter några dagar kan du ta cirka en tesked. Om magen inte säger ifrån kan du även dricka större dos än så. 
Se till att inte dricka det för nära inpå maten, vänta två timmar helst då magen behöver syra under tiden den hanterar mat för att kunna smälta det ordentligt, den syran vill vi inte neutralisera. En bra riktlinje är att dricka ett glas bikarbonat ett par timmar efter middagen.

Bikarbonat och träning då? 

Här skulle jag egentligen behöva skriva om en hel del svårbegriplig kemi för att förklara på ett vettigt sätt men eftersom förmodligen varken du eller jag känner sig så värst bekväm med det så gör jag det enkelt: PH i musklerna sjunker vid träning vilket ger ”mjölksyra” , bikarbonat gör att man lättare får bort mjölksyra från musklerna vilket leder till ökad prestation. Det är alltså inom idrotter där du får mjölksyra (anaerobt arbete) du kan ha nytta av bikarbonat. 

 En studie på 10 vältränade manliga cyklister såg man en förbättring med 13 % under ett tidslopp på 60 minuter där de skulle cykla så långt de kunde. Vältränade manliga cyklister förbättrade sina tider med 3 % när det fick bikarbonat innan ett test på 30 km. ”

 

Det ser onekligen en aning tungsprunget ut för den här snubben, kanske lite bikarbonat skulle gjort susen??

Löpare förbättrade sin tid med 3 sekunder när de fick bikarbonat innan ett 1500 m lopp jämfört med placebo eller inget alls. En liknande förbättring på 2,9 sekunder har setts hos löpare som sprungit 800 m.  Triatleter och mångkampare på elitnivå förbättrade sin tid på 3000 m med nästan 2 procent när de fick bikarbonat innan testerna. ”

Doserna som används i dessa undersökningar är reallatvit höga (0,3-0,5 gram / kilo kroppsvikt) och som jag nämnde kan de vara känsligt för magen, men förmodligen kan en mindre dos också påverka prestationen, om inte så får du i alla fall de hälsobringande effekterna ?

Lämna ett svar