Ät rätt och få ut mer av passet

Att äta bra innebär för de flesta att de undviker godsaker. Många vet oxå att grönsaker är bra. Utöver det fattas mycket kunskap. Att äta alldeles för lite och träna massor är inte direkt hälsosamt i längden samt att man inte får ut lika mycket av träningen. För vi vill väl få ut maximalt av träningen, oavsett vad vi håller på med? 
 
Jag kan skriva förton sidor om hur vi bör äta men jag försöker begränsa mig här. Det finns många andra bra inlägg utöver det här på bloggen där du kan läsa oxå☺️
 
I det här inlägget fokuserar jag på kolhydrater och lite på protein och militärträning. 

 
För att orka träna och för att få ut något av passet så behövs kolhydrater och protein. Fett behövs oxå faktiskt men det kommer jag inte gå in på här för just runt träningen är fetter inte lika viktigt. Huvudsaken är att vi får i oss det någon gång under dygnet. 
 
Men blir man inte tjock av kolhydrater? 
NEJ
 
Det finns inget enskilt du blir tjock av, det enda du blir tjock av är om du ligger på kaloriöverskott (äter /dricker fler kalorier än du förbrukar)
Men vissa livsmedel är självklart sämre än andra och bidrar med många kalorier av sämre kvalite. 
Att ligga på ett litet överskott eller ligga på ett överskott ibland kommer inte heller att göra dig tjock. 
 
Om vi håller oss till bra lagad mat och kompliterar med kosttillskott och samtidigt tränar hårt (militärträning ÄR riktigt hård och förbrukar massor kalorier) så krävs det mkt mat för att hamna på överskott ☝️
Potatis är en utmärkt kolhydratskälla som ger dig bra kolhydrater, fibrer och andra näringsämnen. 
 
När vi äter kolhydrater så använder hjärnan det som energi och de lagras även i musklerna i form av glykogen. När vi sedan tränar så använder vi glykogenet som bränsle. Det vi äter dygnet innan träningen använder vi under passet. 
Med rejält med kolhydrater i musklerna så går det att göra några extra armhävningar ?
 
Det som händer under passet är att vi tömmer musklerna på kolhydrater. För att vi sedan ska återhämta oss så behöver vi nya kolhydrater. Gärna så nära inpå passet som möjligt eftersom vi på militärträningen bara har en eller två dagar till nästa pass och då vill vi ju orka så mycket som möjligt igen ? 
Vi vill ju bli snabbare, starkare, bygga mer muskler och kanske framförallt bränna mer fett.
 
Det som händer när vi äter för lite är att kroppen istället för att bränna fett, tar utav kroppens muskelmassa. Kroppen vill hellre, tyvärr, behålla fett istället för muskler och det är därför vi måste ”lura” kroppen genom att äta rätt. 
 
Nu till kruxet, exakt hur mkt kolhydrater vi behöver är individuellt. Det beror på hur stora vi är, vad vi har för mål med träningen, hur mycket vi rör på oss i vardagen, hur mkt/hårt vi tränar och hur vi äter i övrigt. 
Själv så räknar jag sällan kalorier men under ”bulk” (uppbyggnad) ligger jag på över 400 gram om dagen. Nu på diet hamnar jag nog på 200-250 nu när jag tränar så mycket. 
 
Protein då?
 
Musklerna är uppbyggda av proteiner. Proteiner består av aminosyror. När vi pratar om aminosyror eller bcaa så är det tre aminosyror vi pratar om. Dessa tre är de viktigaste när de gäller träningen men vi måste ändå få i oss de andra oxå (iaf 9 av dom). 
 
Om vi tränar och vill bygga muskler och/eller bränna fett så är det viktigt att få i dig protein under hela dagen med jämna mellanrum. Men även här så är det allra viktigast runt träning. Om vi inte har ätit/druckit protein på lång tid innan passet så kommer kroppen inte bygga lika mkt muskler och istället spara fettet. Se till att få i dig protein timmarna innan annars så är det en bra ide att ta aminosyror precis innan passet, det kommer att boosta nybildandet av muskelmassa och ge lite extra energi?
 
En proteindrink direkt efter träningen är att föredra eftersom det är extra viktigt då att få i sig något snabbt protein som börjar att bygga upp musklerna som vi ”brutit ner” under passet. 
Det bästa är att ta en drink direkt efter sen någon timme senare se till att få i sig protein och kolhydrater från kosten. 
 
Jag gör allt för att skriva så enkelt som möjligt men jag vet att det är svårt att få ihop helheten. Man kanske förstår vissa delar men inte allt. Ge er tid att läsa på och lära er, ni kommer att ha nytta av att lära er näringslära, både för er träning och för er hälsa som egentligen ännu viktigare än att se fit ut… 

4 kommentarer

Lämna ett svar