Äggstra bra!

Ägg har faktiskt högre BV (biologiskt värde) än både kyckling och kött.

”Biologiskt värde (BV) anger hur väl ett livsmedel tillfredsställer människans behov av aminosyror. Ett livsmedel med värdet 100 kan man äta hälften så mycket av jämfört med ett med värdet 50, och ändå få lika många av de viktigaste byggstenarna till kroppen.”

* Sojaproteinpulver 45
* Kött, fisk och fågel 80-90
* Mjölk 88
* Ägg (helt) 100
* Vassle 104

En äggvita innehåller ungefär 3 gram protein och en ägggula ungefär 4 gram protein.

Är ägggulan dålig eller?

Äggvitan innehåller i princip BARA protein. Ägggulan innehåller protein och fett. Fettet i ägggulan är ok. Ägggulan innehåller dessutom rätt mycket närningsämnen.

Är det bra, är det dåligt av är ibland svårt att svara på. Man måste alltid se helheten vad man äter under en hel dag i övrigt och hur mycket man rör på sig. Generellt kan man säga att det är bra att äta några hela ägg. Under en ”normal” deff kan du säkert äta flera ägg och lyckas bra.

Du skulle kunna äta 20 ägg om dagen och gå ner i vikt om du hamnar på kaloriunderskott och du skulle kunna äta 0 ägg om dagen och gå upp i vikt om du hamnar på kaloriöverskott. (Kolla min pizzadeff i April 2012)

Se ALLTID till helheten hur du äter under hela dygnet!

Ägg är hur som helst en riktigt bra proteinkälla som ni nu förstått iaf 🙂
Jag har en stor fördel som har tillgång till ägg hela dagarna på jobbet. Ägg till frukost där de oftast blir några över som jag kan äta på förmiddagen. Om jag har tur så finns de ytterligare några kvar på em sen till kvällsfikat så kokar jag alltid massor ägg. Även till de andra. Det är självklart viktigast att jag får i mig mitt protein ? men jag vill ju även att de andra ska äta bra ☺️

Lämna ett svar